4.8 C
București
marți, 20 februarie 2024
AcasăEconomieBani & AfaceriConflict între CCIR și Camerele de Comerț bilaterale din România. AmCham consideră...

Conflict între CCIR și Camerele de Comerț bilaterale din România. AmCham consideră că se îngrădește mediul asociativ

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a intrat în conflict cu Camerele de Comerț bilaterale din România.

Un comunicat de presă transmis de Camera de Comerț Americană în România (AmCham) reclamă “o nouă încercare de subordonare a camerelor de comerț bilaterale”, în raport cu CCIR.

AmCham România “semnalează o nouă tentativă de a subordona Camerei Naționale structurile asociative asimilate camerelor de comerț bilaterale și solicită și pe această cale renunțarea la acest demers care denaturează și îngrădește mediul asociativ din România”. Problema se referă la câteva prevederi din Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii camerelor de comerț din România nr. 335/2007 (PL-x nr. 527/2022). Acest proiect “impune tuturor camerelor bilaterale înscrierea într-un Registru Național administrat de Camera Națională și depunerea la Camera Națională a unui raport de activitate anual care să probeze îndeplinirea scopului și obiectivelor, sub sancțiunea dizolvării. Aceste prevederi reprezintă restrângeri aduse dreptului la libera asociere garantat de Constituția României, precum și de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului și de Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene”, subliniază AmCham.

Potrivit AmCham, “acest demers profund nedemocratic și inechitabil, prin care o entitate privată primește o poziție privilegiată și puteri discreționare față de alte entități private, este un precedent periculos și afectează negativ chiar și scopul declarat, acela de sprijinire a mediului de afaceri și de atragere de investiții”.

Proiectul de lege, deja aprobat de Senatul României, este în analiza Comisiilor din Camera Deputaților. Acum, AmCham România, alături de alte 10 asociații ale mediului de afaceri, “a solicitat eliminarea oricăror prevederi care periclitează funcționarea unui mediu asociativ liber prin acordarea unor atribuții depășesc sfera de activitate a Camerei Naționale”.

Din AmCham fac parte peste 500 de companii americane, internaționale și românești.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Prefectul de Olt a găsit sub bordul mașinii sale un dispozitiv de urmărire

Prefectul judeţului Olt, Mario De Mezzo, reclamă că a găsit sub bordul maşinii personale un dispozitiv de urmărire improvizat, potrivit cotidianul.ro. „În urma cu câteva...

Nicușor Dan s-a decis: va candida pentru un nou mandat de edil al Capitalei

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat că va candida pentru un nou mandat de edil al Capitalei pentru a câştiga şi că...

Locuitorii unui sat de pescari din Islanda evacuați în urma unor erupții vulcanice se întorc acasă

Poliţia islandeză a declarat luni că locuitorii unui sat de pescari evacuaţi în urma mai multor erupţii vulcanice au fost lăsaţi să se întoarcă...
Ultima oră
Pe aceeași temă