Comisia Europeană a impus joi, după nouă luni de la lansarea investigaţiei antisubvenţii, taxe vamale provizorii la importurile de vehicule electrice pe baterii (BEV) din China, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar, potrivit ec.europa.eu.
Pe baza investigaţiei, Comisia Europeană a concluzionat că lanţul de producţie BEV din China beneficiază de subvenţii incorecte, reprezentând o ameninţare economică pentru producătorii de vehiculele electrice pe baterii din UE. De asemenea, ancheta a analizat posibilele consecinţe şi impactul acestor măsuri asupra importatorilor, utilizatorilor şi consumatorilor de BEV din blocul comunitar.
Tarifele vamale suplimentare care se vor aplica celor trei producători chinezi din eşantion sunt de 17,4% pentru automobilele BYD, de 19,9% pentru automobilele Geely şi de 37,6% pentru automobilele SAIC.
Alţi producători BEV din China, care au cooperat în timpul investigaţiei şi nu au fost incluşi în eşantion, se vor confrunta în medie cu tarifele vamale de 20,8%, iar firmelor care nu au cooperat li se vor impune tarife de 37,6%.
Durata de aplicare a taxelor este limitată la patru luni
Taxele vamale provizorii se vor aplica din 5 iulie 2024, pentru o durată maximă de patru luni. În acest interval va fi luată o decizie finală privind taxe vamale definitive, în urma votului statelor membre UE. Când va fi adoptată, această decizie va face taxe vamale definitive pentru o perioadă de cinci ani, a precizat Comisia Europeană.
În ultimele săptămâni s-au intensificat consultările cu Guvernul chinez, în urma schimbului de opinii dintre Valdis Dombrovskis, vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene, şi ministrul chinez al Comerţului, Wang Wentao. Contactele continuă la nivel tehnic în vederea ajungerii la o soluţie compatibilă cu reglementării Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC).
Turcia introduce taxe pentru vehiculele aduse din China
Turcia a anunțat introducerea unor taxe vamale suplimentare de 40% pentru toate vehiculele importate din China, ca parte a unei strategii de a limita importurile și de a reduce deficitul de cont curent, potrivit Reuters.
Conform unui decret prezidențial publicat sâmbătă în monitorul oficial, tariful suplimentar va fi de cel puțin 7.000 de dolari pentru fiecare vehicul. Noua măsură va intra în vigoare începând cu data de 7 iulie.
Conform prevederilor deciziei, dacă tariful de 40% calculat din prețul vehiculului importat este mai mic de 7.000 de dolari, atunci va fi aplicat tariful minim de 7.000 de dolari. În anul 2023, Turcia a impus deja tarife suplimentare pentru importurile de vehicule electrice din China, cu scopul de a sprijini producția internă de automobile electrice.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!