14.3 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăEconomieEconomie internăComisia Europeană prezintă lista de produse românești protejate în UE

Comisia Europeană prezintă lista de produse românești protejate în UE

Comisia Europeană a prezentat, într-o postare pe internet, lista de produse românești protejate în UE.

Acest mesaj al Comisiei Europene a fost postat la data de 10 martie 2023. Mesajul postat este următorul:

Pe „traseul” produselor românești 🇷🇴 protejate în Uniunea Europeană 🇪🇺, avem:

🔹 Telemeaua de Sibiu

🔹 Cârnații de Pleșcoi

🔹 Scrumbia de Dunăre afumată

🔹 Novacul afumat din Țara Bârsei

🔹Telemeaua de Ibănești

🔹 Salamul de Sibiu

🔹 Magiunul de prune de Topoloveni

🔹 Cașcavalul de Săveni

🔹 Salata cu icre de știucă de Tulcea

Această listă, difuzată de Comisia Europeană, pare totuși să nu fie completă. De exemplu, un utilizator de pe facebook răspunde la această postare amintind că și plăcinta dobrogeană a primit recunoaștere la nivel european.

Situația a fost explicată, acum o săptămână, de europarlamentarul Dan Motreanu. ”Zece produse alimentare româneşti sunt înregistrate în sistemele de calitate europene. Dintre acestea, nouă produse alimentare româneşti sunt înscrise în Registrul european al produselor alimentare cu indicaţie geografică protejată (IGP): Telemeaua de Sibiu, Cârnaţii de Pleşcoi, Scrumbia de Dunăre afumată, Novacul afumat din Ţara Bârsei, Salamul de Sibiu, Magiunul de prune de Topoloveni, Caşcavalul de Săveni, Salata cu icre de ştiucă de Tulcea, Salata tradiţională cu icre de crap. Un produs deţine denumire de origine protejată (DOP) – Telemeaua de Ibăneşti”, a explicat europarlamentarul român.

Deși sunt produse românești protejate, țările vecine pot folosi aceleași nume “la nivel local”

Cel mai recent, ”Plăcinta Dobrogeană urmează să fie recunoscută la nivelul UE ca produs românesc cu indicaţie geografică protejată (IGP). Acordul a fost realizat în urma negocierilor dintre România şi Bulgaria, în dialog cu Direcţia Generală pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DG Agri) din cadrul Comisiei Europene (CE)”, a anunțat Dan Motreanu. Potrivit acestuia, ”Bulgaria va avea dreptul de a folosi denumirea doar la nivel local, în regiunea de la sudul judeţului Constanţa, fără recunoaştere IGP”.

Separat, specialiștii din Bulgaria susțin că denumirea “plăcintă dobrogeană” este folosită și în această țară. În Bulgaria, acest gen de plăcintă se mai numește “banitsa”.

Acum trei ani, în România, Topoloveni a devenit marcă înregistrată la OSIM.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a secretizat jaful financiar de la CS Dinamo București

Clubul Sportiv Dinamo București a ajuns stat în stat de când este condus de Ionuț Popa, dar și un sac fără fund, unde...
Ultima oră
Pe aceeași temă