14.4 C
București
vineri, 23 februarie 2024
AcasăPoliticăCiucă și Ciolacu negociază tăierile bugetare

Ciucă și Ciolacu negociază tăierile bugetare

Președintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, și președintele PSD și al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu s-au întâlnit la Palatul Victoria și negociază tăierile bugetare.

La reuniunea din dimineața zilei de luni, 24 aprilie, ar urma să sosească și președintele UDMR, Kelemen Hunor. Deciziile pe care, eventual, le vor lua liderii Coaliției ar putea fi legiferate în ședința de Guvern din 26 aprilie 2023. În acest scop, Executivul ar urma să emită o Ordonanță de Urgență.

Una dintre măsuri ar putea fi blocarea angajărilor în instituțiile de stat. Textul propus ar urma să limiteze angajările la nivelul anului 2022. O altă măsură ar fi “înghețarea” salariilor bugetarilor, până la finalul anului 2023. De asemenea, ar urma să fie interzis cumulul pensiei cu salariul, pentru angajați din instituții de stat. De la această ultimă interdicție ar putea fi exceptați angajații din Educație și din Sănătate.

Interesant este că unul dintre cei care cumulează pensia cu salariul este chiar premierul Ciucă. În cazul lui, pensia militară, de fost general, este chiar mai mare decât salariul de premier. Ciucă a fost deja întrebat de jurnaliști dacă preferă să renunțe la pensie sau la salariu dar a evitat să răspundă. Chiar și după ce ar pierde funcția de premier, Ciucă ar urma să primească, pe lângă pensie, și bani în calitate de senator.

Tăierile bugetare ar urma să acopere o lipsă de 20 de miliarde de lei în bugetul statului

Măsurile de austeritate ar avea scopul să acopere o “gaură” de 20 de miliarde de lei în bugetul de stat.

În cel mult o lună, în România va avea loc rotația la guvernare, în urma căreia Ciucă îi va preda funcția de premier lui Ciolacu. Liderul PSD ar urma să conducă Executivul până în anul 2024, când în România sunt programate alegeri legislative (parlamentare). Tot în 2024, în România vor avea loc alegeri locale, prezidențiale și europarlamentare.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Mesajul lui Klaus Iohannis, la doi ani de la izbucnirea războiului din Ucraina

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj în cadrul evenimentului de marcare a doi ani de răspuns al României la situația refugiaților din...

CNAS bate câmpii, când e întrebată de concediile medicale fictive

Piața neagră a concediilor medicale false continuă să prospere în România, în ciuda afirmațiilor guvernanților, care promit reducerea sau chiar eliminarea fenomenului. Cotidianul național “România...

Studiu: De ce preferă firmele românești să nu acceseze beneficiile fiscale

Companiile româneşti nu se arată prea dornice să acceseze beneficiile fiscale acordate prin lege, cel mai des invocat motiv fiind complexitatea legislativă şi teama...
Ultima oră
Pe aceeași temă