9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInternaționalCiucă: S-au obținut „decizii istorice” ca Republica Moldova să se conecteze la...

Ciucă: S-au obținut „decizii istorice” ca Republica Moldova să se conecteze la Europa

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a evidenţiat, marţi, în întâlnirea cu viceprim-ministrul, ministru al afacerilor externe şi integrării europene de la Chişinău, Mihai Popşoi, că România şi Republica Moldova au reuşit, în ultimii doi ani, să obţină “decizii istorice” astfel încât Republica Moldova să se conecteze la Europa, potrivit agerpres.ro.

Deciziile istorice privind agenda europeană a Republicii Moldova la care s-a referit Nicolae Ciucă sunt obţinerea statutului de stat candidat la UE, în iunie 2022, respectiv decizia de deschidere a negocierilor de aderare la UE, în decembrie 2023.

“Am reuşit împreună, în ultimii doi ani, să obţinem decizii istorice privind agenda europeană şi am încredere că europarlamentarii români vor continua să fie extrem de vocali în sprijinirea guvernului de la Chişinău în plan european. În contextul războiului din Ucraina, autorităţile de la Chişinău au gestionat în mod profesionist numeroasele provocări de destabilizare a statului şi l-am asigurat pe domnul ministru că securitatea Republicii Moldova rămâne o prioritate pentru România. Totodată, rămânem angajaţi să finalizăm proiectele comune importante de energie şi transport, care ajută Republica Moldova să se conecteze la Europa”, a scris Ciucă, marţi, pe Facebook.

Înaltul demnitar român a apreciat faptul că prima vizită oficială externă a lui Mihai Popşoi este la Bucureşti, exprimându-şi dorinţa de a continua “dialogul special” dintre România şi Republica Moldova, la aprofundarea căruia vicepremierul moldovean “a contribuit semnificativ” din poziţia ocupată anterior, cea de prim-vicepreşedinte al Parlamentului de la Chişinău.

Potrivit unui comunicat al Senatului, Nicolae Ciucă şi-a exprimat convingerea că parlamentarii români vor fi în continuare “extrem de convingători şi angajaţi” în sprijinirea Republicii Moldova, obiectivele imediate fiind pregătirea terenului pentru lansarea oficială a negocierilor de aderare, organizarea primei Conferinţe Interguvernamentale şi menţinerea activă a tematicii Republicii Moldova pe agenda UE.

Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene din Republica Moldova, viceprim-ministrul Mihai Popşoi, a efectuat o vizită oficială în România, ocazie cu care s-a mai întâlnit cu ministrul român al Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, şi cu premierul Marcel Ciolacu.

Ministrul de Externe al Republicii Moldova a demisionat

Nicu Popescu și-a anunțat demisia din funcția de ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova.

Nicu Popescu deținea și funcția de vicepremier, pe care, probabil, din cauza demisiei din calitatea de ministru, și-o va pierde.

Nicu Popescu și-a anunțat demisia din fruntea Ministerului de Externe în dimineața de 24 ianuarie 2024. Cu câteva zile mai înainte, apăruseră zvonuri despre o asemenea retragere din funcție, dar zvonurile fuseseră dezmințite inclusiv de la nivelul Președinției Republicii Moldova.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă