10.3 C
București
miercuri, 21 februarie 2024
AcasăPoliticăCiucă: "Distorsionarea Holocaustului" este o formă de război hibrid, dus de Rusia...

Ciucă: “Distorsionarea Holocaustului” este o formă de război hibrid, dus de Rusia în România. Sunt implicate și partide politice

Premierul Nicolae Ciucă afirmă că ideile deformate despre Holocaust reprezintă o componentă de război hibrid, utilizată de Rusia împotriva altor țări, inclusiv împotriva României.

“Teoriile conspirației, distorsionarea Holocaustului, abundența de extremism și radicalizare, sabotarea democrației sunt prezente în Europa ca parte a războiului hibrid dus de Federația Rusă în țările noastre. Acestea iau și forma partidelor politice, inclusiv la noi”, a declarat șeful Guvernului României. Premierul Ciucă a transmis acest avertisment într-un mesaj dedicat Zilei Naționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

Ziua Națională de Comemorare a Holocaustului este marcată în România la 9 Octombrie. Mesajul premierului Ciucă a fost transmis la data de 7 octombrie 2022.

Șeful Executivului nu a nominalizat acele partide care ar promova, în România, ideile lansate de Rusia. În schimb, premierul Ciucă s-a referit la strategia națională de combatere a antisemitismului.

“Comitetul interministerial pe care l-am creat pentru a monitoriza implementarea primei strategii naționale de prevenire și combatere a antisemitismului, semnarea, în această săptămână, a contractului de finanțare pentru realizarea Muzeului Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului, proiectele memoriale pe care le girez și susțin ferm demonstrează că Executivul pe care îl conduc și-a luat foarte în serios misiunea în acest domeniu”, a precizat premierul Ciucă.

Bombe asupra Ucrainei, război hibrid asupra întregii lumi

În privința deformării, de către Rusia, a datelor istorice despre Holocaust, unul dintre elementele recente a fost o declarație a ministrului de Externe, Serghei Lavrov. Ministrul rus a fost întrebat despre așa-zisa denazificare pe care o dorește Rusia în Ucraina, în condițiile în care chiar președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, este evreu – deci nu poate avea nicio simpatie față de naziști.

Lavrov a oferit un răspuns șocant. “Când se spune: Ce fel de nazificare este asta, dacă suntem evrei? Ei bine, cred că și Hitler a avut origini evreiești, așa că nu înseamnă nimic. De ceva timp, auzim poporul evreu înțelept spunând că cei mai mari antisemiți sunt chiar evreii înșiși”, a răspuns ministrul rus de Externe.

Declarația ministrului Lavrov a generat un răspuns de protest din partea Israelului.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Parlamentarii români au interzis pe platforma TikTok

Parlamentarii români au interzis pe TikTok. Atacul hackerilor asupra Parlamentului României, când infractorii cibernetici au reușit să sustragă multe documente, printre care și...

Ghiță Ciobanu speră la un ajutor pentru lână de 2 euro pe cap de oaie

Crescătorii de ovine tot mai speră să primească subvenția pentru lână, promisă aproape în fiecare an de oficialii de la Agricultură, dar care...

Coaliția, întâlnire pe tema organizării alegerilor

Liderii coaliţiei PSD - PNL urmează să se întâlnească, astăzi, pentru a decide în privinţa comasării alegerilor şi a calendarului electoral.Tot astăzi este anunţată...
Ultima oră
Pe aceeași temă