26.6 C
București
joi, 8 iunie 2023
AcasăPoliticăCriza politicăPNL a găsit Ciuca bătăii în praful și pulberea politicii românești

PNL a găsit Ciuca bătăii în praful și pulberea politicii românești

Războiul politic româno-român a continuat. Fără președintele Iohannis, plecat la Glasgow, la Summitul liderilor mondiali privind schimbările climatice. Marți seara, BEx al PNL a decis că soluția la criza politică este ca guvernul Ciucă să-și depună mandatul.

Totodată s-a decis să aibă loc o flexibilizare a mandatului de negociere. Acest lucru s-a petrecut după ce mai bine de 10 zile PNL a încercat în zadar să obțină sprijinul pentru un guvern minoritar.

Decizia de a-şi depune mandatul a fost luată de Biroul Executiv al PNL, pornind de la „realitatea matematică”, după ce Nicolae Ciucă nu a reuşit să „cristalizeze” o soluţie politică pentru susţinerea unui guvern minoritar.

„Aşa cum am afirmat încă de săptămâna trecută, de sâmbătă, am pornit în toate demersurile în care le-am întreprins de la realitate. Realitatea matematică este cea pe care o cunoaştem cu toţii şi am sperat că prin demersurile pe care le-am întreprins să reuşesc să cristalizez o soluţie politică astfel încât să putem să obţinem acordul pentru un guvern minoritar în parlament. „, a afirmat Ciucă.

El a adăugat că are convingerea că toate activităţile partidelor politice trebuie să se bazeze pe dialog. „Fac din nou apel la responsabilitate astfel încât să se găsească o formulă consolidată de majoritate pentru a putea să avem un guvern”, a subliniat Ciucă.

„Flexibilizarea mandatului însemna un alt mandat, ca atare în această seară, la nivelul Biroului Executiv s-a decis ca eu să-mi depun mandatul şi să se treacă la flexibilizarea negocierilor pentru cel care va fi nominalizat ca premier”, a spus Ciucă, precizând că preşedintele este cel care desemnează un nou premier.

Ciuca bătăii politicii de prima dată ar mai vrea să fie o tură desemnat premier

Conform unor surse politice, citate de Antena 3, urmează ca Nicolae Ciucă să fie din nou desemnat în funcția de premier.
Premierul desemnat, Nicolae Ciucă, și președintele PNL, Florin Cîțu, l-ar fi sunat deja pe Marcel Ciolacu, liderul PSD, pentru a-l informa de decizia PNL de a flexibiliza mandatul, potrivit surselor politice.

PNL este acum dispus să negocieze cu PSD pentru crearea unei majorități, asta după ce liderii liberali i-au refuzat pe cei social-democrați atunci când aceștia au vrut să intre la guvernare.

Primarul municipiului Craiova și vicepreședinte al PSD, Lia Olguța Vasilescu a spus, luni seara, la România TV, că „se impune” intrarea PSD la guvernare, cu miniștri.

„Nouă trebuia să ni se dea mandatul, să formăm guvernul, încă din 2020. După doi ani de guvernare de dreapta a înțeles și populația că dacă mai stăm așa nu reparăm nimic.”, a spus Olguța Vasilescu, citată de stiripesurse.ro

Se cere resetarea totală a jocului politic. AUR crede că soluția este și demiterea președintelui. Criza să fie absolută, nu doar la nivel guvernamental.
Parlamentarii AUR încep procedurile pentru suspendarea președintelui Klaus Iohannis, spune George Simion, liderul AUR. El spune că documentul a fost semnat și de parlamentari ai PNL.

„Azi, 1 noiembrie, la începutul lunii, într-o zi de luni, la fel cum anunțam pe 1 septembrie demiterea lui Florin Cîțu, anunțăm azi inițierea procedurilor pentru suspendarea președintelui Klaus Iohannis.”, anunță copreședintele AUR George Simion.
Simion mai vrea ca referendumul de demitere să aibă loc odată cu alegerile anticipate.

„Este momentul. Au existat două propuneri de premier. Trebuie să ajungem la alegeri anticipate. Pentru a economisi banii și nervii românilor, odată cu alegerile anticipate trebuie să mergem și la referendumul pentru demiterea președintelui.”, adaugă Simion.

Ceea ce nu ar fi posibil logic politic sau juridic constituțional. AUR încearcă și ei să vadă cum e cu ciuca bătăii politicii în România.

Dacă președintele Iohannis dizolvă parlamentul, cel mai devreme constituțional în data de 20 decembrie 2021, atunci dispare motivul principal de suspendare: prelungirea crizei politice. Se merge la alegeri anticipate, în maxim 3 luni. Așa cum au cerut PSD, AUR și chiar USR președintelui. Ce motiv ar mai avea să-l suspende?

Dacă Iohannis nu dizolvă parlamentul, atunci suspendarea președintelui Iohannis are sens și poate trece. Numai că președintele interimar, ce l-ar înlocui pe Iohannis pentru 30 de zile, nu poate dizolva parlamentul.

Confuzia persistă, iar unii sunt Ciuca bătăii în praful și pulberea politicii noastre!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Eurostat: România, printre țările cu creștere economică în primul trimestru

Economia UE şi a zonei euro au înregistrat o creştere de 1% în primul trimestru din 2023, comparativ cu perioada similară din 2022, iar...

BNR: Bugetul este extrem de încordat; toţi trebuie să plătim taxele la stat

Toţi bugetarii ar trebui să ştie că bugetul este extrem de încordat şi a da mai mulţi bani cuiva înseamnă a tăia de la...

Zelenski reafirmă că Ucraina nu a fost implicată în explozia gazoductului Nord Stream

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a reiterat miercuri că Ucraina nu a fost implicată în explozia gazoductului Nord Stream şi nu crede că alţi oficiali...
Ultima oră
Pe aceeași temă