29.8 C
București
luni, 9 septembrie 2024
AcasăEconomieCiolacu, Boloș și dilema miliardelor de lei la bugetul statului

Ciolacu, Boloș și dilema miliardelor de lei la bugetul statului

Deficitul bugetar trebuie redus cu aproape cinci miliarde de lei, în an electoral

Războiul declarațiilor politice nu temperează inflația și nici nu reduce deficitul. Premierul Marcel Ciolacu a spus despre şeful de la Finanţe că are „idei trăsnite”. În replică, ministrul de Finanțe recunoaște că nu s-a simțit confortabil, atunci când a auzit remarca premierului.

„Nu mi-a picat bine această remarcă a domnului prim-ministru, în condițiile în care, sincer, Ministerul de Finanțe face eforturi pentru combaterea evaziunii fiscale, de asemenea, pentru o mai bună colectare a acestor creanțe bugetare la bugetul de stat prin soluții corecte, pentru a încasa mai mulți bani la buget și din respect față de cei care își plătesc impozitele și taxele la timp. Nu cred că a fost o remarcă prea potrivită, în condițiile în care România are nevoie de credibilitate în această perioadă de timp, în relația cu Comisia Europeană”, a declarat Marcel Boloș la Digi24.

Deficitul bugetar trebuie să fie redus cu aproape cinci miliarde de lei, până la 1 septembrie, dată la care noile măsuri fiscale trebuie să fie aprobate în Coaliția de guvernare. Pe 15 octombrie, măsurile vor fi pe masa Comisiei Europene.

În an electoral, guvernanții se tem să impună sau să crească taxe. Prin urmare, negocierile sunt dificile în Coaliție. Se aruncă povestea cu reducerea cheltuielilor în aparatul de stat, adică fără festivaluri, concerte și alte cheltuieli neesențiale.

S-a mai vorbit public și despre măsuri care îi vizează pe datornicii la stat, despre limitarea plăților cash pe care le pot face marii și micii contribuabili. Se mai discută și despre măsuri care ar urma să condiționeze vânzarea de case, terenuri sau mașini, de plata datoriilor la stat.   

Economistul Octavian Bădescu spune că “Toate aceste așa-zise “noutăți” și “modernizări” se înscriu în aceeași notă asupritoare, care se accentuează pe zi ce trece, strângând lațul în jurul gâtului celor care își alocă resursele de timp și de capacitate, pentru a fi utili altor oameni, celor cumpătați, celor care își asumă riscuri investiționale”.

Guvernul caută și alte soluții. Măsuri care vizează uniformizarea TVA, respinse din start de premier sau creșterea taxelor pe vicii, adică jocuri de noroc, accize mai mari pentru alcool, tutun și zahăr. 

Majorarea salariului minim brut și creșterea accizelor au deja impact în economie, dacă ne uităm la datele INS, spun economiștii. Rata anuală a inflației a urcat la 5.42% în luna iulie, iar prețurile au crescut, în medie, cu 5.4% față de anul trecut. 

Unii economiști speră că, în toamnă, pe fondul reluării activității economice, inflația să se tempereze și să coboare la 4.8-4.9%. Alții cred că e vorba doar despre “o securizare a veniturilor, inclusiv printr-un control automatizat”, așa cum crede Octavian Bădescu.

“Problema de fond nu e “mecanica” acestor colectări, ci “filosofia” taxărilor, modul și măsura în care este corect să participăm fiecare la costurile comune ale societății. Iar maniera actuală este una cel puțin “perfectibilă”, care va trebui ajustată, ca să mă exprim eufemistic, conform cu măsura în care beneficiem de resursele naturale, umane și de infrastructură din România. Ajustare, adică taxarea consumului de resurse, nu a muncii și a profitului”, a completat Octavian Bădescu.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Haos total la Kosovo, după meciul cu România! Ce s-a întămplat la conferința de presă

Duminică, 8 septembrie, Federația de Fotbal din Kosovo a făcut un anunț surprinzător: trei jucători au fost excluși din lotul naționalei din cauza încălcării...

Huawei, trei milioane de precomenzi pentru smartphone-ul care se pliază de trei ori

Grupul chinez Huawei a înregistrat peste trei milioane de precomenzi pentru noul său smartphone pliabil, Mate XT, conform datelor publicate luni. Huawei, trei milioane de...

Fostul șef al Serviciului de Evidență Drepturi Persoane cu Dizabilități trimis în judecată pentru luare de mită

Fostul șef al Serviciului de Evidență Drepturi Persoane cu Dizabilități din cadrul DGASPC Timiș, Laszlo Andras Lihor-Laza, aflat deja în arest pentru corupție, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă