9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiCerul strălucește portocaliu după explozia unei conducte de gaz din Lituania

Cerul strălucește portocaliu după explozia unei conducte de gaz din Lituania

Flăcările s-au ridicat la aproximativ 160 de picioare (50 de metri) în aer după o explozie a unei conducte de gaz care leagă Lituania și Letonia ce a fost afectată de vineri (13 ianuarie), a arătat videoclipul.

Vilmantas Vitkauskas, directorul centrului de gestionare a crizelor din Lituania, a declarat că în spatele exploziei este „probabilă” o defecțiune tehnică, potrivit Reuters.

 „Conducta în sine este destul de veche”, a spus Vitkauskas. “Vorbim despre conductă, care are aproximativ 40 de ani. Deci, cred că este foarte probabil să fie un eșec tehnologic”.

Operatorul de transport de gaze din Lituania Amber Grid a declarat că nu există dovezi imediate ale unui atac.

După explozia unei conducte de gaz în Lituania, incendiul a fost stins, iar furnizarea cu gaze a fost întreruptă

Un videoclip publicat de radiodifuzorul lituanian Delfi TV a arătat un incendiu care se manifestă la locul exploziei din regiunea Panevezys din nordul Lituaniei. Incendiul a fost stins, a declarat directorul executiv al operatorului de rețea de conducte din Lituania, Nemunas Biknius.

Furnizarea de gaz a fost întreruptă, dar directorul general al Amber Grid a spus că explozia a deteriorat una dintre cele două conducte paralele care trimiteau gaz din Lituania în Letonia și că Amber plănuia să reia aprovizionarea folosind-o pe cea neafectată.

Lituania, la fel ca Ucraina distrusă de război, se învecinează cu Rusia și este situată la Marea Baltică, unde gazoductele Nord Stream dintre Rusia și Germania au fost distruse de explozii anul trecut.

Belarus impune sancțiuni diplomatice împotriva Poloniei și a Lituaniei. Se pregătește România

Drept sancțiune pentru faptul că încurajează Opoziția din Belarus, regimul președintelui Lukașenko şi-a rechemat ambasadorii din Polonia şi din Lituania şi a cerut acestor două ţări să-şi reducă numeric personalul care activează în ambasadele lor de la Minsk.

Alături de Polonia și de Lituania, o altă țară din NATO și din UE care a criticat regimul Lukașenko este România, fapt pentru care este de așteptat ca sancțiuni similare să fie decise și asupra României.

Până la acel moment, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al României a anunțat că susține în continuare poziția exprimată de Polonia și de Lituania cu privire la Belarus.

„Presiunile autorităţilor din Belarus asupra unor state membre UE, Polonia şi Lituania, ca să îşi retragă ambasadorii, nu ajută la încheierea crizei actuale şi nici nu vor afecta solidaritatea între statele membre UE. Susţinem pe deplin deciziile UE cu privire la situaţia din Belarus”, precizează un mesaj postat pe pagina de Twitter a Ministerului de Externe al României.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă