26.8 C
București
joi, 26 mai 2022
AcasăȘtirile zileiCertificatul verde Covid, exceptii. Unde nu trebuie să-l prezinți

Certificatul verde Covid, exceptii. Unde nu trebuie să-l prezinți

Certificatul verde Covid, excepții de la regulă – iată premisele unui nou scandal care a izbucnit luni, când a intrat în aplicare hotărârea de Guvern în ceea ce privește noile restricții.  Astfel, după ce s-au întrecut în bâlbe și gafe, autoritățile revin asupra documentului și aduc în discuție anumite excepții, când acesta nu va mai fi obligatoriu. 

Certificatul verde Covid, exceptii

CNSU a decis ca certificatul verde Covid să fie obligatoriu peste tot exceptând farmaciile și magazinele esențiale, cele care comercializează produse alimentare. Prin urmare, în orice altă instituție publică accesul era restricționat. Astfel, ne-am trezit, luni, în situația aberantă de a nu putea merge la poștă, la poliție, în instanță sau la benzinărie. Autoritățile au revenit și au corectat această eroare. Iată noile decizii:

 • Persoanele care merg la poștă pentru a încasa pensii ori alocații nu vor mai trebui să prezinte certificat verde.
 • Nu mai este nevoie de certificat verde în momentul în care oamenii merg în instanță, în calitate de martor, de inculpați, de suspecți etc
 • Nu e nevoie să prezentăm certificat verde nici când mergem la Poliție (pentru a depune o plângere, pentru a preda un act, ridica un document etc)
 • Certificatul nu este obligatoriu când mergem la  benzinărie. 
 • Nu avem nevoie de certificat verde când mergem în piețe sau la biserică. 
Certificatul verde Covid este obligatoriu la mall
Raed Arafat a explicat într-o conferință de presă care sunt ultimele modificări în ceea ce privește restricțiile anti Covid

Raed Arafat, cele mai importante declarații 

Raed Arafat a explicat, luni, într-o conferință de presă că neconcordanțele apărute între decizia CNSU și Hotărârea de Guvern au fost generate pe fondul unor neînțelegeri juridice. 

 • Între hotărârea CNSU de săptămâna trecută și hotărârea de Guvern care s-a emis au fost unele diferențe care au fost pe baza unei neînțelegeri juridice.
 • Și modul în care s-au translatat unele măsuri nu a fost foarte clar, plus că am mai sesizat unele chestii care trebuie clarificate.
 • Se va putea intra la un centru de vaccinare din mall-uri. 
 • La  pașapoartele se poate intra cu test valabil și cu dovada programării.
 • Accesul în magazinele alimentare din mall-uri, doar cu certificat verde; 
 • Dacă există intrare direct din stradă în centrul comercial, magazinele au obligația să verifice certificatul verde.
 • Excepții la accesul în instituțiile publice: pensionarii nu vor avea restricții  pentru prestatii sociale, alocații ale copiilor. 
 • Cazarea în hoteluri se va face doar cu certificat verde. 
 • Închiderea școlilor private a fost prevăzută în hotărârea CNSU, nu s-a translatat în HG. Hotărârea de azi prevede că activitatea cu prezență fizică se suspendă în școlile private, dar nimeni nu îi împiedică să facă școală online.
 • Piețele sunt numai cu masca, nu e nevoie de certificat verde.

Comunicatul integral al CNSU

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat în ședința de astăzi, 25 octombrie 2021, Hotărârea numărul 94 privind stabilirea unor măsuri suplimentare necesar a fi aplicate pe durata stării de alertă pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19_ prin care se propune:

-accesul în incintele operatoriilor economici care au ca obiect de activitate comercializarea produselor nealimentare să fie permis doar persoanelor care fac dovada vaccinării sau trecerii prin boală în ultimele 180 de zile, cu excepția unităților farmaceutice dispuse în afara centrelor și parcurilor comerciale și a benzinăriilor;

-exceptarea de la măsura de interzicere a accesului în incintele instituțiilor publice centrale și locale, regiilor autonome și operatoriilor economici cu capital public, aplicabilă persoanelor care nu fac dovada vaccinării, trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sau nu prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid și a următoarelor categorii:

 • participanții în cadrul procedurilor administrative derulate pentru motive de ordine și siguranță publică;
 • participanții în cadrul procedurilor judiciare, disciplinare, contravenționale sau administrativ-jurisdicționale;
 • persoanele care necesită acces la servicii medicale și prestații sociale;
 • persoanele care se deplasează la centrele de vaccinare în vederea administrării vaccinului.

-exceptarea de la măsura de interzicere a accesului în centrele și parcurile comerciale aplicabilă persoanelor care nu fac dovada vaccinării sau trecerii prin boală în ultimele 180 de zile pentru:

 • persoanele care se deplasează la serviciile publice comunitare ce funcționează în cadrul acestora dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 și fac dovada deplasării în acest scop prin prezentarea unui document justificativ în format letric sau electronic;
 • persoanelor care se deplasează la centrele de vaccinare în vederea administrării vaccinului.

Ce atestă Certificatul verde Covid

Certificatul digital COVID atestă îndeplinirea uneia din următoarele condiții:

 • a) vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete;
 • b) se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2;
 • c) rezultat negativ certificat al unui test RT-PCR sau al unui test antigen rapid, pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat în condițiile stabilite prin ordin al ministrului sănătății.
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri Reuters. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Cresc enorm prețurile materialelor pentru industria automobilelor electrice

Cresc enorm prețurile materialelor esențiale pentru industria automobilelor electrice, semnalează o analiză realizată de XTB. Compania XTB, cu sediul în Polonia, are aproape 20...
00:00:32

Japonia spune că testul cu racheta nord-coreeană e un act provocator

Japonia spune că testul cu racheta nord-coreeană efectuat în preajma vizitei președintelui SUA în regiune e de fapt un act provocator.Ministrul japonez al Apărării,...

Zelenski dezaprobă total ideea de concesii pentru a pune capăt războiului cu Rusia

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins miercuri (25 mai) sugestiile ca țara sa să renunțe la teritorii și să facă concesii pentru a pune...
Ultima oră
Pe aceeași temă