Prima unitate a centralei de la Cernavodă, deconectată luni automat de la Sistemul Energetic Național (SEN), a fost repornită joi dimineață, la capacitatea de peste 1300 MW
În ultimele zile, prețul energiei electrice cu livrare în ziua următoare a atins niveluri extrem de ridicate, cele mai mari din Europa, ca urmare a scăderii producției de energie regenerabilă, a nivelului scăzut de producție de energie hidro (din cauza secetei) și nucleară (ca urmare a desincronizării unității 1 de la Cernavodă). Astfel, România a fost nevoită să importe din Occident, cantități ridicate de energie, peste 2400 MW, și nu energie ieftină regenerabilă, ci energie scumpă din Bulgaria și Serbia, notează profit.ro.
Miercuri, la ora 14:30, România importa 1.500 MW, la o producție de aproape 5.000 MW și un consum de aproximativ 6.500 MW. Energia solară era de aproximativ 600 MW, cea eoliană de 800 MW, iar energia hidro contribuia la sistem cu 1.000 MW, la fel ca hidrocarburile. Cărbunele producea 800 MW, iar centrala de la Cernavodă, care funcționa doar cu o unitate, 689 MW, mai scrie sursa citată.
Precedenta oprire accidentală a unității, survenită luna trecută, a durat aproape o săptămână. Potrivit operatorului de sistem, de această dată, lucrările au vizat “înlocuirea unui transformator de măsură de curent faza T”.