Romaqua Group, cel mai mare producător român de băuturi, a lansat critici severe la adresa noilor reglementări impuse producătorilor din Uniunea Europeană, referitoare la menținerea dopurilor atașate de sticle și utilizarea a minimum 25% PET reciclat în procesul de producție, scrie Profit.ro.
Compania contestă implementarea sistemului de garanție – returnare și noile aplicații „e-” ale ANAF, care sunt considerate de către reprezentanții Romaqua ca fiind inutile și ineficiente.
Radu Lăzăroiu, directorul general al Romaqua Group, a declarat într-o discuție cu Profit.ro că noile norme UE sunt printre cele mai „inteligente” idei venite din „puțul gândirii”, adăugând că reglementările referitoare la dopurile atașate de flacoane au dus la o revenire înapoi în procesul de reducere a greutății acestora.
Dopul legat de flacon a făcut ca toată munca de mai bine de 10 ani, în sensul reducerii greutății flacoanelor și dopurilor, să fie anulată, deoarece a trebuit mărită greutatea dopurilor pentru a le „lega” de flacon.
Critici privind reglementările PET-ului reciclat
Lăzăroiu a criticat și reglementările privind PET-ul reciclat, afirmând că întregul proiect Green Deal a fost implementat prost și că cetățenii vor fi cei care vor suporta costurile ridicate ale acestui concept.
În opinia sa, reglementările nu iau în considerare impactul asupra resurselor și dezavantajează concurența jucătorilor europeni pe piața globală.
Problemele legate de sistemul de garanție-returnare și aplicațiile ANAF
Romaqua Group a exprimat și nemulțumiri față de sistemul de garanție-returnare, descriindu-l ca un concept „similar unui Nordis/Caritas al deșeurilor”, dar și față de noile aplicații electronice ale ANAF, precum e-Factura, e-TVA și e-Transport.
Potrivit companiei, aceste aplicații presupun un exces de reglementare și pornesc de la premisa că toți contribuabilii vor să încalce legea, ceea ce este considerat o abordare excesiv de birocratică și nereușită.
Mai multe despre acest subiect, pe Profit.ro.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube.