21.8 C
București
marți, 23 iulie 2024
AcasăInternaționalCehia va achiziționa tancuri germane Leopard

Cehia va achiziționa tancuri germane Leopard

Republica Cehă a făcut un anunț important miercuri, stabilind planuri pentru achiziționarea a până la 77 de tancuri germane Leopard 2A8 în următorii ani. Această mișcare face parte dintr-un contract comun cu alte state europene și vine ca o schimbare semnificativă pentru forțele armate ceh.

Noile tancuri vor fi destinate să înlocuiască vechile modele de tancuri de concepție sovietică, care au servit armata cehă până în prezent. Un aspect important este că unele dintre aceste tancuri mai vechi au fost trimise Ucrainei ca ajutor militar în contextul războiului cu Rusia. Astfel, Republica Cehă se pregătește să își modernizeze arsenalul militar, adaptându-se noilor cerințe și amenințări din regiune.

Achiziţia comună cu mai multe alte state europene, printre care Germania, este fără îndoială avantajoasă,

a declarat premierul ceh Petr Fiala

El a menţionat în schimb că armata cehă va cumpăra 61 de tancuri Leopard 2A8, cu o opţiune pentru alte 16, valoarea totală a părţii de contract ce revine Republicii Cehe fiind de aproximativ 2,3 miliarde de dolari, iar primele tancuri vor fi livrate în anul 2027. Modelul 2A8 este versiunea cea mai modernă a tancului german Leopard, scrie Agerpres.

Pe lângă achiziția planificată a tancurilor Leopard 2A8, armata cehă a primit, ca donație din partea Germaniei, 15 tancuri dintr-o versiune mai veche a modelului Leopard, cunoscută sub numele de Leopard 2A4. Această donație a fost oferită ca o formă de compensație pentru tancurile furnizate Ucrainei, iar Republica Cehă urmează să primească încă 15 tancuri de același fel ca donație și să achiziționeze alte 15 unități similare.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă