18.4 C
București
miercuri, 30 aprilie 2025
AcasăȘtiințăCatastrofă evitată? Riscul ca asteroidul 2024 YR4 să lovească pământul scade dramatic

Catastrofă evitată? Riscul ca asteroidul 2024 YR4 să lovească pământul scade dramatic

Astronomii au reevaluat riscul ca asteroidul 2024 YR4, descoperit în decembrie, să lovească Pământul și au ajuns la concluzia că probabilitatea de impact este aproape nulă.

Riscul ca asteroidul 2024 YR4 să lovească pământul scade dramatic

Inițial, calculele indicau un risc de 3%, cel mai mare înregistrat vreodată pentru un astfel de obiect, însă noile observații, realizate cu telescopul Very Large Telescope din Chile și alte facilități, au redus acest risc la 0,001% conform Agenției Spațiale Europene și la 0,004% conform NASA.

Asteroidul, cu un diametru estimat între 40 și 90 de metri, va trece aproape de Pământ în 2032, fiind monitorizat îndeaproape din cauza impactului potențial devastator.

Deși NASA estimează o probabilitate de 1,7% ca el să lovească Luna, un impact cu Pământul ar putea genera o explozie de 500 de ori mai puternică decât bomba de la Hiroshima, potrivit astronomului Olivier Hainaut. Totuși, cea mai mare parte a energiei ar fi disipată în atmosferă, reducând efectele la sol.

CITEȘTE ȘI – NASA analizează metode de distrugere a unui asteroid care ar putea lovi Pământul

De-a lungul istoriei, asteroizii au lovit frecvent Pământul, unele coliziuni având consecințe catastrofale. Cel mai cunoscut exemplu este cel de acum 66 de milioane de ani, când un asteroid uriaș a dus la dispariția a trei sferturi dintre speciile de pe planetă, inclusiv dinozaurii.

NASA continuă să dezvolte metode de apărare planetară. În 2022, misiunea DART a demonstrat că este posibil să modificăm traiectoria unui asteroid, o strategie ce ar putea fi folosită în viitor pentru a preveni coliziuni.

De asemenea, sonda OSIRIS-REx a adus recent pe Pământ mostre de la asteroidul Bennu, un obiect spațial de 500 de metri diametru, despre care cercetătorii estimează o șansă de 1 la 2.700 de a lovi Pământul în anul 2182.

Dacă un astfel de impact s-ar produce, ar putea elibera între 100 și 400 de milioane de tone de praf în atmosferă, afectând clima și fotosinteza la nivel global timp de 3-4 ani.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Rapid, amendată din nou după derby! FCSB scapă mai ușor, cu o sancțiune minimă

Comisia de Disciplină a FRF a aplicat sancțiuni diferite celor două rivale în urma incidentelor din Rapid - FCSB 1-2. Comisia de Disciplină a Federației...

Economia SUA înregistrează prima scădere pe fondul tensiunilor comerciale declanşate de Trump

Importurile accelerate ale companiilor americane, generate de temerile legate de tarifele vamale, au dus la un declin neaşteptat al PIB-ului în primul trimestru din...

SUA se vor retrage din medierea conflictului din Ucraina dacă nu vor fi făcute propuneri concrete

Secretarul de stat al SUA Marco Rubio a avertizat marți că Statele Unite vor înceta să medieze dacă Rusia și Ucraina nu fac 'propuneri...
Ultima oră
Pe aceeași temă