Ministrul Educației spune că e optimist că învățăm să dezbatem și că apar propuneri
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) lansează marți, 11 februarie 2025, Caravana Națională de Consultare, privind planurile-cadru pentru liceu, un demers menit să implice direct profesorii, directorii și inspectorii școlari, în procesul de reformă educațională. Caravana va ajunge în 19 municipii reședință de județ și în București, urmând ca la final, pe 27 februarie, sugestiile colectate să fie centralizate și transmise Ministerului Educației.
Președintele FSLI, Simion Hancescu, a subliniat importanța consultării directe a profesorilor, afirmând că „orice reformă din educație trebuie să țină cont de părerea cadrelor didactice.” Planurile-cadru pentru liceu propun un echilibru între materiile obligatorii și cele la alegerea elevilor, cu accent pe specializare în ultimii ani de liceu.
Ministrul Educației, Daniel David, a scris pe blogul său că, în primele zile de dezbateri, au predominat reacțiile polarizate – fie susțineri entuziaste, fie critici vehemente. Cu toate acestea, după apelul său la dialog constructiv, profesorii, părinții și specialiștii din educație au început să vină cu propuneri argumentate, ceea ce indică un progres real în procesul de consultare.
„Sunt optimist că învățăm să dezbatem. Dacă în primele zile reacțiile au fost de critică sau susținere (adesea necondiționate), oamenii educației au început să vină cu propuneri tot mai bune și suntem pe drumul corect,” potrivit lui Daniel David.
Una dintre cele mai importante schimbări pe care le propune reforma planurilor-cadru este descentralizarea, adică mai multă libertate de alegere pentru elevi și profesori. Ministrul explică faptul că nu este vorba despre eliminarea mecanică a unor discipline sau ore, ci despre crearea unui sistem educațional personalizat, în care deciziile nu sunt impuse doar de Minister. „Am început să înțelegem filosofia acestor planuri-cadru: nu este vorba despre simpla reducere a încărcării elevilor, ci despre descentralizare și crearea unui registru opțional mai consistent. Astfel, personalizăm educația ținând cont de alegerile școlilor și ale elevilor,” explică Daniel David.
Sindicatele au semnalat însă lipsa de transparență în procesul de elaborare a acestor planuri, solicitând o implicare mai activă a profesorilor.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News