18.5 C
București
duminică, 13 octombrie 2024
AcasăȘtirile zileiCâinii fără stăpân, „terapeuți” pentru copiii cu dizabilități și bătrânii instituționalizați

Câinii fără stăpân, „terapeuți” pentru copiii cu dizabilități și bătrânii instituționalizați

După ce ani la rând câinii fără stăpân de pe străzile orașului au fost exterminați în masă prin eutanasiere, acum mai existând, probabil, câteva mii de „maidanezi” în cartierele de la periferie, Primăria Galați a răspuns afirmativ propunerilor de parteneriat pentru rezolvarea umană a problemei câinilor fără stăpân ce i-au fost adresate de două organizații neguvernamentale.

Primarul Galațiului, Ionuț Pucheanu, a semnat parteneriatul cu organizația internațională „Four Paws” și asociația „Animal Society” din București pentru realizarea unei campanii de sterilizare a câinilor comunitari cu implicarea comunității. Organizația „Four Paws” are sediul în Austria și are sucursale în Germania, Olanda, Elveția, Australia, Regatul Unit al Marii Britanii, Bulgaria, Africa de Sud și Statele Unite. Agreat cu Primăria Galați, planul celor două asociații se întinde pe doi ani și se va desfășura în mai multe etape. Rezultatele acestuia vor fi măsurate de un institut sociologic profesionist.

„Suntem încântați de colaborarea cu una dintre cele mai importante organizații europene din domeniul protecției animalelor și avem încredere că, la sfârșitul acestui proiect desfășurat pe doi ani, orașul nostru va deveni un model demn de urmat și de alte autorități locale, fie ele din România sau chiar Europa de Est”, a declarat primarul Galațiului. Președintele „Animal Society”, dr. Anca Tomescu, a spus că speră ca, la finalul celor doi ani, Galațiul să devină un proiect-pilot pentru rezolvarea într-un mod uman a problemei câinilor fără stăpân. „Avem o experiență de peste 30 de ani în domeniul salvării și protecției animalelor și vă putem spune un lucru cert: că, dacă întreaga comunitate din Galați acceptă faptul că maidanezii de pe străzi sunt o problemă comună, a tuturor cetățenilor, dacă toți factorii de decizie ne sprijină și își dau mâna, atunci această problemă poate fi rezolvată într-un mod uman și eficient”, a declarat președintele „Animal Society”.

 

„Maidanezii”, antrenați să devină „câini de terapie”

În urmă cu 16 ani, „Four Paws” și „Animal Society” au pus bazele unui proiect unic în lume: cele două organizații salvează câini de pe stradă, pentru ca ulterior aceștia să fie integrați în familii, apoi selectați și antrenați să devină câini de terapie. Foștii câini comunitari, astăzi eroi și membri ai marii familii „Animal Society”, lucrează de mulți ani, cu rezultate bune, alături de copii cu dizabilități, dar și de bătrâni instituționalizați. Totul se petrece sub supravegherea dr. Victor Chitic, psiholog specializat în interacțiunea om-animal, și el membru al asociației, care se ocupă de pregătirea câinilor și supraveghează terapia propriu-zisă și efectele acesteia. Mesajul organizațiilor „Animal Society” și „Four Paws” este că „un câine de rasă comună poate fi mai bun decât orice câine de rasă dacă îi este oferită această șansă”.

 

Proiectul „Câini pentru oameni”, unic în România

Asociația „Animal Society” a demarat Proiectul „Câini pentru oameni” în 2004, acesta fiind singurul proiect de terapie asistată de animale cu câini metiși din România. Proiectul a fost demarat prin „pionieratul” lui „Tibi”, primul fost „maidanez” care nu numai că a fost salvat de pe stradă, ci a și fost antrenat, devenind un foarte bun câine de terapie. „Tibi chiar a fost un minunat câine de terapie. La moartea lui, 12 ani mai târziu, au plâns zeci de prieteni de toate vârstele, fie ei bătrâni de la centrul pe care Tibi și trainerii noștri îl vizitau regulat sau copii cu nevoi speciale din programul nostru de terapie”, spun reprezentanții asociației. Exemplul lui Tibi a fost încurajator pentru continuarea programului.

 

Câinii de terapie lucrează „full time” și „part time”

În cei 14 ani care au trecut de la demararea proiectului, au beneficiat de serviciile câinilor de terapie sute de copii cu dizabilități și bătrâni instituționalizați. „S-au bucurat de proiectul nostru, pentru că lui Tibi i-au călcat pe urme niște câini la fel de speciali. Astăzi, din proiect fac parte cu normă întreagă Mulan, Țuca și Toto, iar part time mai iau cu bucurie parte la acțiunile «Câini pentru oameni» Mura și Pișpi. Toți cei cinci au fost salvați fie din adăposturi, fie direct de pe stradă și, dintre sutele de câini salvați de membrii echipei noastre, au fost aceia care s-au făcut remarcați prin niște calități cu totul speciale, pe care orice câine care începe pregătirile pentru a deveni terapeut trebuie să le aibă. Practic, din câinii nimănui, cei cinci au devenit mai întâi câinii noștri, ai casei, după care, în urma muncii asidue, au ajuns câinii noștri și ai voștri, ai tuturor. Niște animale pe care societatea le crezuse pierdute și care acum întorc înzecit serviciul oamenilor care le-au arătat afecțiune și le-au oferit adăpost și protecție”, spun reprezentanții „Animal Society”. Din 2016, organizația are propriul sediu în Capitală, unde își așteaptă vizitatorii și pe cei care vor să încerce această terapie.

 

Terapie antistres pentru studenții aflați în sesiune

Pe lângă terapia cu copii și bătrâni, în cadrul Proiectului „Câini pentru oameni” este derulat un program nou, care are tot mai mult succes, acesta presupunând interacțiunea cu studenții în timpul sesiunilor de examene. „No Stress with Four Paws” este încercarea de a le arăta adolescenților care trec, unii, în premieră prin stresul sesiunii „că există lumină nu doar dincolo de sesiune, ci chiar în timpul acesteia, atunci când ești înconjurat de ființe care te iubesc și te susțin”.

 

La Galați au fost exterminați zeci de mii de câini fără stăpân

Municipalitatea gălățeană încearcă să dezvolte acest program, de rezolvare a problemei câinilor fără stăpân prin metode umane, prin sterilizare, adopții și programul de terapie „Câini pentru -oameni” după o lungă perioadă în care câinii comunitari au fost exterminați în masă. Și în prezent la Primăria Galaţi taxa plătită de gălăţeni pentru gestionarea problemei câinilor fără stăpân este numită oficial „taxă de ecarisaj”, deşi, potrivit DEX, cuvântul „ecarisaj” înseamnă „acţiune de stârpire a câinilor vagabonzi”. Anual se strâng din această taxă aproape 300.000 de lei. Primăria Galați a încasat milioane de lei cu care ar fi putut construi un nou padoc și derula campanii de sterilizare, dar nu s-au întâmplat nici una, nici alta, fiind preferată exterminarea. În 2008 a apărut Legea nr. 9/2008, a Protecţiei Animalelor, care la art. 7 stipulează că „e -interzisă eutanasierea câinilor, a pisicilor şi a altor animale, cu excepţia animalelor cu boli incurabile constatate de -medicul veterinar”.

Uciderea unui câine e pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă penală. Nici legea nu i-a determinat pe edili să renunțe la exterminarea -câinilor comunitari. Numai în anul 2011 au fost eutanasiați aproximativ 7.000 de câini. Potrivit adresei DSV Galaţi nr. 4.259/19.04.2013, din 2008 până în ianuarie 2013, la -Galaţi au fost capturaţi 19.501 câini fără stăpân, au murit în adăpost 1.815 câini şi au fost eutanasiaţi 13.924 de câini. În ultimii ani s-a renunțat la exterminarea în masă a câinilor și acum se încearcă un program unicat în România. Să sperăm că va funcționa.

Cele mai citite

Percheziții DIICOT la persoane acuzate că au vândut substanţe psihoactive

Patru persoane, trei bărbaţi şi o femeie, cu vârste între 21 şi 42 de ani, sunt cercetate după ce au vândut în judeţul Cluj...

Împușcat mortal la o partidă de vânătoare de către fiul unui cunoscut om de afaceri

Fiul unui cunoscut om de afaceri din Iași a împușcat mortal un paznic la o partidă de vânătoare de vulpi. Victima a murit la...

Servicii de transport aerian de lux în România

Producătorul francez de avioane Dassault a livrat către România primul avion privat de lux Falcon Compania românească Dokia Air a cumpărat cu peste 40...
Ultima oră
Pe aceeași temă