13.4 C
București
joi, 2 mai 2024
Acasă Politică Cabinetul Ciolacu: miniștrii sunt audiați în Parlament

Cabinetul Ciolacu: miniștrii sunt audiați în Parlament

0
Cabinetul Ciolacu: miniștrii sunt audiați în Parlament

La ora 10.30 a început audierea miniștrilor din noul cabinet ce va fi condus de Marcel Ciolacu.

Partidul condus de Kelemen Hunor nu mai face parte din noua formulă guvernamentală după ce formaţiunea nu s-a înţeles cu PSD şi PNL pe tema ministerelor care ar fi urmat să le conducă.

Adrian Câciu a trecut de Comisii

Ministrul propus la Investiţii şi Proiecte Europene, Adrian Câciu, a declarat după audierile din comisii că speră ca până la finalului lunii să se încaseze banii din a doua tranşă din PNRR. El a arătat că se aşteaptă o decizie a CCR şi apoi Comisia trebuie să evalueze cererea săptămâna viitoare şi să ne dea răspunsul final şi apoi parcursul de plată.

”Până la finalul lunii să încasăm aceşti bani din tranşa a doua din PNRR, pentru că până la urmă este destul de întârziată această cerere de plată şi acesta este primul lucru pe care îl voi face când voi prelua portofoliul de la MIPE”, a spus Adrian Câciu la Parlament.

Gabriela Firea a primit aviz favorabil pentru Ministerul Familiei, cu 39 pentru și 21 împotrivă.

Alexandru Rafia a primit aviz din partea comisiilor parlamentare de sănătate pentru funcția de ministru al Sănătății. S-au înregistrat 25 de voturi „pentru”, 13 „contra” și o singură abținere.

Cătălin Predoiu a primit azi pozitiv pentru funcția de ministru de Interne din partea comisiilor de specialitate din Senat și Camera Deputaților. Acesta a fost avizat pozitiv cu majoritate de voturi, fiind patru voturi „împotrivă” și o abținere.

Marius Budăi a primit miercuri un aviz favorabil în Parlament pentru al doilea mandat la Ministerul Muncii, cu 38 de voturi „pentru” şi 13 „împotrivă”. Budăi a precizat că prioritățile vor fi reforma sistemului de pensii și cea a salarizării.

Ligia Deca a obţinut miercuri aviz favorabil în comisiile reunite, cu 32 de voturi „pentru”.

„Drepturile minorităţilor, dreptul copiilor de a învăţa în lima maternă şi sprijinul acordat învăţământului minorităţilor a fost o constantă în discuţiile din Legile Educaţiei, de altfel drepturile minorităţilor sunt garantate cel puţin la nivelul la care au fost garantate în Legea în vigoare. (…) În ceea ce priveşte angajamentul guvernamental referitor la salarizare din programul de guvernare, la priorităţi, la nivel general, este specificată creşterea nivelului de salarizare din învăţământ şi asigurarea finanţării pentru formarea continuă a cadrelor didactice. În mod evident, în funcţie de evoluţiile discuţiilor pe Legea salarizării unitare este bine să fim optimişti să ne gândim că sectorul educaţional va beneficia de creşteri generoase, poate chiar mai generoase decât ceea ce am discutat cu federaţiile, dar asta rămâne să vedem în funcţie de disponibilităţile economice ale României”, a spus Ligia Deca.

Ora 14:30. Bogdan-Gruia Ivan, propus de PSD pentru Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, a declarat miercuri că imediat ce va deveni ministru plin va începe discuţiile cu toţi factorii implicaţi pentru a găsi soluţii la “problemele multiple” de la Poşta Română.

Sorin Grindeanu a primit aviz favorabil pentru un nou mandat la Ministerul Transporturilor

Sorin Grindeanu a primit aviz favorabil pentru un nou mandat la Ministerul Transporturilor, cu 24 de voturi “pentru”, 6 “împotrivă” şi o abţinere. La sfârşitul anului 2024 trebuie să avem cel puţin 200 de km de drum expres sau autostradă daţi în circulaţie, a spus ministrul.

”Pentru anii viitori, media kilometrilor de autostradă sau drum expres pe care îi vom da în circulaţie, şi anume până la finalul anului 2024, să fie de 100, deci la sfârşitul anului 2024, cu alte cuvinte, trebuie să avem cel puţin 200 de km de drum expres sau autostradă daţi în circulaţie”, a spus ministrul propus la Transporturi. Sorin Grindeanu a arătat că pe zona feroviară sunt 420 de kilometri de cale ferată care vor intra în acea zonă de reînnoiri şi modernizare. Ministrul a mai spus că Portul Constanţa este o altă prioritate şi trebuie să îşi mărească capacitatea de cooperare, fiind în acest moment cel mai important port la Marea Neagră dar trebuie să îşi mărească şi mai mult această capacitate.

Florin Barbu a primit avizul Comisiei de agricultură. Votul parlamentarilor din comisie: 29 pentru, 7 împotrivă și 0 abțineri. El a spus că va cere UE suplimentarea listei cu produsele ucrainene interzise la import, pentru care se permite doar tranzit. El a spus că va încerca să introducă și mierea, carnea și alte priorități ale României, astfel încât „fermierii români și poată să își comercializeze produsele pe care le produc în România”.  

Alina Gorghiu a primit aviz favorabil pentru funcţia de ministru al Justiţiei

Senatoarea Alina Gorghiu a primit, miercuri, aviz pozitiv pentru funcţia de ministru al Justiţiei, în audierile din comisiile parlamentare, cu 85 de voturi pentru şi 36 împotrivă. Ea a spus în audiere că îşi doreşte tare mult să vorbim despre justiţie nu ca despre ceva rece, ca despre o instituţie la care mulţi se raportează cu temere, cu reticenţă, ci la o instituţie care reuşeşte să vină în întâmpinarea fiecăruia atunci când avem probleme. În cadrul audierii, senatoarea Diana Şoşoacă a protestat după ce ministrul propus nu a putut răspunde tuturor parlamentarilor şi i-a făcut pe colegii săi laşi, lamentabili şi incompetenţi.

”Poate e mult spus să pară prietenoasă justiţia pentru cetăţean dar îmi doresc tare mult să vorbim despre justiţie nu ca despre ceva rece, ca despre o instituţie la care mulţi se raportează cu temere, cu reticenţă, ci la o instituţie care reuşeşte să vină în întâmpinarea fiecăruia atunci când avem probleme”, a mai spus Alina Gorghiu.

Oprea, aviz pozitiv la ministerul economiei și turismului

Radu Oprea a primit miercuri avizul pozitiv al comisiilor reunite ale Parlamentului pentru a ocupa funcția de ministru al Economiei și Turismului. Și Bogdan Gruia, ministru propus la Cercetare, a primit avizul comisiilor.

În timpul audierilor, Radu Oprea a vorbit despre voucherele de vacanță și a spus că 6 miliarde înseamnă un buget imens, dar trebuie privit și din perspectiva veniturilor care vor fi generate de această măsură de sprijin.

De asemenea, Oprea a afirmat că toate companiile din subordinea Ministerului Economiei au bugete pentru investiții și urmează să fie stabilit de ce nu s-au făcut investiții în unele companii.

Totodată, în timpul audierilor, Radu Oprea a vorbit și despre „patriotismul economic”, adus în discuție de președintele PSD, premier desemnat, Marcel Ciolacu. Radu Oprea a spus că acest lucru înseamnă „să producem mai mult aici în țară (…), pentru că există această posibilitate și ține mult de dorința politică”.

Veştea – aviz pozitiv pentru funcţia de ministru al Dezvoltării

Președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea (PNL), desemnat ministru al Dezvoltării, a susținut, miercuri, la audierea în comisiile parlamentare, că poate fi gândită o soluţie în care să existe „un spor în care să se diminueze vârsta de pensionare” a primarilor.

Veștea a argumentat că primarul este responsabil de comunitate 24 de ore din 24.

„Cred că contributivitatea nu a fost luată în calcul, sunt foarte mulţi primari care astăzi au pensii foarte mici. Dacă stăm să ne raportăm şi să ne gândim la ceea ce a însemnat un primar care a avut patru – cinci mandate, de cele mai multe ori are un sfert din pensia şefului de post, care a ieşit mai repede cu 15 ani la pensie. De ce nu, poate fi gândită o soluţie în care să existe un spor, exact cum există şi în situaţia altora, ţinând cont de faptul că primarul, 24 de ore din 24, este responsabil de comunitate, este preşedintele Comisiei de situaţii de urgenţă, un spor în care să se diminueze vârsta de pensionare. Trebuie gândite anumite soluţii, nu sunt eu în măsură, cred că Ministerul Muncii ar putea să evalueze toate aceste lucruri în funcţie de implicarea profesională pe care o are fiecare categorie profesională”, a afirmat Adrian Veştea, citat de Agerpres.

Marcel Boloş a primit aviz favorabil pentru funcţia de ministru de Finanţe

Fostul ministru al Fondurilor Europene, Marcel Boloş, a primit aviz pozitiv din partea comisiilor reunite ale Parlamentului pentru a ocupa funcţia de ministru de Finanţe în Guvernul condus de Marcel Ciolacu.

După rotativa guvernamentală, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş a fost propus de PNL în funcţia de ministru de Finanţe.

Sebastian Burduja, aviz pozitiv pentru Ministerul Energiei

Sebastian Burduja, până acum ministru al Digitalizării, a primit avizul pozitiv pentru a deveni ministrul Energiei.

Sebastian Burduja a primit aviz favorabil în şedinţa comisiilor de specialitate reunite ale Parlamentului.

Burduja a primit 38 de voturi „pentru” şi 17 voturi „împotrivă”.

Raluca Turcan, aviz pozitiv pentru Ministerul Culturii

Raluca Turcan a primit 17 voturi „pentru” şi 7 voturi „împotrivă”, fiind, astfel, avizată pozitiv pentru a deveni ministrul Culturii.

Raluca Turcan a fost vicepremier în guvernele conduse de fostul liberal Ludovic Orban şi de liberalul Florin Cîţu.

De asemenea, Turcan a fost ministru al Muncii în Guvernul condus de Florin Cîţu.

Lista miniștrilor propuși

Ministri PSD:

  • Vicepremier Marian Neacșu
  • Transporturi – Sorin Grindeanu
  • Fonduri Europene – Adrian Câciu
  • Muncă – Marius Budăi
  • Sănătate Alexandru Rafila
  • Apărare – Angel Tîlvăr
  • Digitalizare – Ivan Bogdan Gruia (deputat)
  • Agricultură – Florin Barbu (deputat, apropiat Paul Stănescu)
  • Familie – Gabriela Firea
  • Economie – Radu Oprea

Ministri PNL:

  • Vicepremier Cătălin Predoiu
  • Justiție – Alina Gorghiu
  • Finanțe – Marcel Boloș
  • Dezvoltare – Adrian Veștea
  • Interne – Cătălin Predoiu
  • Mediu -Mircea Fechet
  • Externe – Luminita Odobescu
  • Educație – Ligia Deca
  • Cultură – Raluca Turcan
  • Energie – Sebastian Burduja