Bulgarilor li se cere din nou votul, în încercarea de a rezolva criza guvernamentală
Duminică, alegătorii din Bulgaria se prezintă la urne pentru un nou scrutin parlamentar anticipat, acesta fiind al șaptelei, organizat în ultimii trei ani și jumătate, scrie Agerpres. Noile alegeri au devenit necesare după ce scrutinul din 9 iunie 2024, nu a produs un guvern stabil. Sondajele de opinie sugerează că alianța pro-occidentală centru-dreapta GERB-SDS, condusă de fostul premier Boiko Borisov, va ieşi probabil cea mai puternică forţă politică la aceste alegeri.
După aproape un deceniu în care s-a aflat la putere, acest veteran a fost înlăturat din funcţia de premier în urmă cu trei ani jumătate, după un un val de manifestaţii împotriva corupţiei în această cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană. De atunci, nici un guvern nu a reuşit să reziste mai mult de nouă luni, iar suflul schimbării s-a redus considerabil.
Parlamentul este de așteptat să rămână fragmentat, pentru că au apărut noi partide care participă la aceste alegeri. De instabilitatea politică poate profita extrema dreaptă, potrivit sondajelor, informează AFP.
De asemenea, prezența la vot este anticipată a fi scăzută. La scrutinul din iunie, doar 34% dintre cetățenii cu drept de vot au participat la alegeri, cea mai mică rata de participare înregistrată de la căderea comunismului, în urmă cu 35 de ani.
Bulgaria are nevoie de o perioadă de guvernare stabilă, care să funcționeze bine, pentru a accelera fluxul de fonduri UE în infrastructura sa deficitară și pentru a o împinge spre adoptarea monedei euro. Planurile de aderare la zona euro au fost deja respinse de două ori, din cauza nerespectării țintelor de inflație.
Aderarea este în prezent programată pentru 25 ianuarie 2025.„Un parlament fragmentat și rivalități politice de lungă durată vor complica formarea unui guvern funcțional și stabil”, a spus compania de consultanță pentru risc politic Teneo, citată de Reuters.