30.1 C
București
luni, 8 august 2022
AcasăȘtirile zileiInternaționalBulgaria, decizie fără precedent: va expulza 70 de diplomați ruși

Bulgaria, decizie fără precedent: va expulza 70 de diplomați ruși

Bulgaria va expulza 70 de diplomați ruși, a anunţat, marţi, premierul bulgar Kiril Petkov.

„Bulgaria urmează să expulzeze 70 de diplomaţi ruşi (…) Serviciile noastre i-au identificat drept persoane care lucrau împotriva intereselor noastre”, a declarat Kiril Petkov reporterilor.

Acesta este cel mai mare număr de membri ai personalului diplomatic rus din Bulgaria care au fost expulzaţi dintr-o singură mişcare.

Ministerul bulgar de Externe a anunţat că decizia de a expulza un număr atât de mare de diplomaţi ruşi a fost concepută pentru a reduce dimensiunea misiunii Moscovei la cea a reprezentanţei bulgare la Moscova şi un răspuns la ceea ce a numit activităţi incompatibile cu Convenţia de la Viena privind relaţiile diplomatice, un termen oficial pentru spionaj, relatează Reuters.

Bulgaria va expulza 70 de diplomați ruși, dar nu consideră acest lucru o agresiune față de poporul rus

„Acesta nu este un act de agresiune faţă de poporul rus”, a spus Petkov.

„Când guvernele străine încearcă să se amestece în afacerile noastre interne, avem instituţii care vor răspunde”, a subliniat el.

De asemenea, Ministerul de Externe al Bulgariei a menţionat că limitează prezenţa diplomatică a Rusiei la 48 de membri şi le-a ordonat diplomaţilor ruşi expulzaţi să părăsească ţara până cel târziu duminică, la miezul nopţii.

„Duminică, ne aşteptăm ca un avion plin, cu 70 de locuri, să decoleze spre Moscova”, a conchis Petkov, potrivit spotmedia.ro.

NATO scoate România și Bulgaria din ciorba rusească

Întâlnirea dintre Serghei Lavrov și Anthony Blinken s-a încheiat la Geneva fără rezultat. Secretarul de stat american a promis că SUA va răspunde în scris solicitărilor Rusiei. În criza ucraineană, diplomații de rang înalt au cumpărat timp. Însă, NATO scoate România și Bulgaria din ciorba rusească.

În cadrul întrevederii, Serghei Lavrov a prezentat poziția fără echivoc a Rusiei cu privire la problema prezenței militare a NATO în Europa de Est. Şeful diplomației ruse a reafirmat că poziţia Moscovei este fermă: neacceptarea fostelor republici sovietice în alianţă. În același timp a cerut retragerea completă a contingentelor militare NATO de pe teritoriul Bulgariei şi României.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 166: țara vecină acuză Kremlinul de peste 27.000 de crime de război

Forţele ruse au comis 27.203 crime de agresiune şi de război pe teritoriul ucrainean de la începutul invaziei și până în prezent, potrivit unui...

Securicii fac poc, serviți cu AOC

Reducerea posturilor guvernamentale rămâne doar un enunț de adormit Mitsura. De parcă n-ar exista destule instituții controlate prin acoperiți, guvernanții crează Agenția pentru Operațiuni...

Diferitele tipuri de vitrine băuturi și avantajele oferite

Ești proprietarul unui restaurant, unui bar sau unui magazin alimentar? Atunci cu siguranță te-ai gândit deja să te echipezi cu o vitrină pentru băuturi...
Ultima oră
Pe aceeași temă