10.7 C
București
miercuri, 28 februarie 2024
AcasăȘtirile zilei Blinken: Arestarea lui Evan Gershkovich, reporterul de la WSJ, va descuraja vizitatorii...

 Blinken: Arestarea lui Evan Gershkovich, reporterul de la WSJ, va descuraja vizitatorii din Rusia

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat marți (11 aprilie) că arestarea lui Evan Gershkovich de către Rusia și refuzul accesului consular la reporterul Wall Street Journal(WSJ) transmite un mesaj că oamenii din întreaga lume ar trebui să „aibă grijă să nu pună piciorul” în Rusia.

Blinken, care l-a desemnat în mod oficial pe Gershkovich drept „deținut în mod greșit” luni, a declarat că oficialii consulari americani nu au avut acces la jurnalistul american de la reținerea sa din 29 martie, încălcând obligațiile sale în baza convenției consulare semnate de Moscova cu Washingtonul, potrivit Reuters.

Arestarea lui Evan Gershkovich, reporterul de la WSJ, de către Rusia ar produce și mai multe daune Moscovei în lume

Întrebat despre caz la o conferință de presă, Blinken a spus că acțiunile Moscovei „ar dăuna și mai mult poziției Rusiei în întreaga lume”.

„ Cred că transmite un mesaj foarte puternic oamenilor din întreaga lume să se ferească chiar să nu pună piciorul acolo, ca să nu fie reținuți în mod arbitrar”, a spus Blinken.

Ambasada Rusiei la Washington nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii cu privire la observațiile lui Blinken.

Serviciul de securitate rus al FSB a declarat pe 30 martie că l-a arestat pe Gershkovich, acuzându-l că a strâns informații despre o companie rusă de apărare care era secret de stat.

VIDEO: Femeie arestată după ce o explozie în Rusia a ucis un blogger militar

Oficialii din Rusia au declarat luni (3 aprilie) că au arestat o femeie suspectată de implicare în explozia de la o cafenea din Sankt Petersburg, care a ucis duminică un important blogger militar, în timp ce politicieni și comentatori naționaliști au acuzat Ucraina de crimă și au cerut represalii.

Maxim Fomin, un binecunoscut blogger militar rus și susținător al acțiunilor Rusiei în Ucraina, care se autointitula Vladlen Tatarsky, a fost ucis duminică (2 aprilie) în ceea ce pare a fi al doilea asasinat pe teritoriul rusesc al unei figuri strâns asociate cu conflictul.

Anchetatorii ruși au declarat că au arestat-o pe Darya Trepova, în vârstă de 26 de ani, despre care au spus că este suspectată că a adus explozibilii în cafeneaua din Sankt Petersburg.

Într-o înregistrare video publicată de Ministerul rus al Afacerilor Interne, Trepova spune că a fost reținută pentru că „se afla în locul unde a fost ucis Vladlen Tatarski”.

Trepova este un cetățean rus care fusese anterior reținută pentru că a protestat împotriva acțiunilor Rusiei în Ucraina, a precizat agenția de presă de stat TASS.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

România educată este prost evaluată. Ce presupune schimbarea

În urma analizei rezultatelor simulării Evaluării Naţionale şi a feedback-ului din comunitatea educaţională, Federaţia Coaliţia pentru Educaţie a solicitat, într-o declarație de presă,...

Ministrul de interne francez vede Rusia principalul inamic al Franței

"Rusia este astăzi principalul inamic" al Franţei "în războiul informaţional, de agresivitate pe teritoriu", a susţinut marţi ministrul francez de Interne Gérald Darmanin, relatează...

Uniunea Europeană impune reguli pentru publicitatea politică online

Parlamentul European a adoptat marți noi reguli în domeniul publicității politice, într-un efort de a proteja cetățenii UE de interferențe străine și dezinformare....
Ultima oră
Pe aceeași temă