32.2 C
Bucharest
Sunday, 24 September 2023
HomeInternaționalBiden cere Congresului cel mai mare buget de apărare pe timp de...

Biden cere Congresului cel mai mare buget de apărare pe timp de pace

Preşedintele american Joe Biden a cerut Congresului pentru 2024 cel mai mare buget de apărare pe timp de pace, 886 miliarde de dolari, care include o majorare cu 5,2% a plăţii militarilor şi cel mai mare buget de până acum pentru cercetare şi dezvoltare, dar şi fonduri suplimentare pentru muniţii, a căror necesitate a fost evidenţiată de războiul din Ucraina, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Cererea lui Biden prevede 842 miliarde de dolari pentru Pentagon şi 44 miliarde pentru programe legate de apărare ale FBI, Departamentului Energiei şi altor agenţii. Bugetul total propus pentru 2024 îl depăşeşte cu 28 miliarde pe cel de 858 miliarde din anul precedent.

Congresul a semnalat, aşa cum o face adesea, că va suplimenta cheltuielile militare peste cele solicitate de Biden pe parcursul procesului de aprobare, întins pe mai multe luni, pe care această cerere l-a declanşat.

Atât Congresul, cât şi administraţia au în atenţie un posibil război prelungit în Ucraina şi potenţiale conflicte viitoare cu Rusia şi China.

Acest buget va fi primul prin care se vor achiziţiona rachete şi alte muniţii prin contracte multianuale, o procedură folosită de obicei pentru avioane şi nave. Pentagonul semnalează astfel o cerere de durată către producători de top de muniţii precum Raytheon Technologies Corp, Lockheed Martin Corp şi Aerojet Rocketdyne Holdings Inc.

Războiul din Ucraina a arătat armatei SUA că are nevoie de rezerve mai mari de anumite tipuri de muniţii, ceea ce explică contractele multianuale care ar putea fi folosite şi într-un potenţial conflict militar cu China.

Bugetul impulsionează achiziţiile de rachete sofisticate precum JASSM-ER (Joint Air-to-Surface Standoff Missile-Extended Range) şi AMRAAM (Advanced Medium Range Air-to-Air Missile). Acestea ‘sunt pentru strategia mai largă (…). Nu sunt muniţii’ precum cele folosite în Ucraina, a explicat un înalt oficial din domeniul apărării.

Până acum, banii pentru muniţiile trimise Ucrainei, inclusiv Javelin şi GMLRS (Guided Multiple Launch Rocket System), au fost asiguraţi cu 35,7 miliarde de dolari din fonduri suplimentare aprobate în 2022. Ajutorul Pentagonului pentru Ucraina în buget este acelaşi ca şi anul precedent. Dacă vor fi necesare finanţări suplimentare pentru Ucraina, poate fi înaintată o cerere adiţională, a afirmat oficialul menţionat.

Bugetul pe 2024 se laudă cu fonduri de amploare istorică pentru cercetare şi dezvoltare pentru Pentagon – 145 miliarde de dolari destinate pentru armamente noi precum rachete hipersonice, care sunt lansate în straturile superioare ale atmosferei şi nu pot fi detectate nici de cele mai avansate radare. Rusia a folosit astfel de rachete în Ucraina.

Bugetul propus accelerează de asemenea ritmul achiziţiei de avioane de luptă ‘invizibile’ F-35 cu încă 81, cel mai mare program de înarmare al Pentagonului.

Bugetul pe 2023 a solicitat 61 de avioane F-35 produse de Lockheed Martin, iar Congresul a suplimentat acest număr la 77.

Printre celelalte priorităţi de vârf al noului buget se află modernizarea ‘triadei’ nucleare a SUA de rachete balistice intercontinentale sol-sol, bombardiere şi submarine cu rachete balistice, construcţia de nave şi dezvoltarea de capabilităţi în spaţiul extraterestru.

Bugetul le va asigura contracte celor mai mari producători americani din industria de apărare, precum Lockheed, Raytheon, Northrop Grumman Corp şi General Dynamics Corp.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

Spectacol de lumini pe Palatul Parlamentului, compromis de becurile lăsate aprinse în birouri

Spectatorii, indignați de modul în care a fost compromisă prezentarea, și-a vărsat nervii pe rețele de socializare. "Chiar nu puteați să stingeți cele două ferestre??? Ați stricat...

Cancerul ar putea fi combătut cu ajutorul…liliecilor. Sistemul lor imunitar de fier, cheia în succesul asupra maladiei

Aceste mamifere zburătoare au o viață lungă, o rată scăzută de cancer și un sistem imunitar robust. Oamenii de știință spun că liliecii...

Ana Bogdan a câștigat turneul WTA de la Parma

Ana Bogdan a câştigat turneul WTA 125 de la Parma, după ce a învins-o în finală pe slovaca Anna Karolina Schmiedlova, cu 7-5, 6-1. A...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies