Europa ar putea fi una dintre marile victime colaterale ale unui conflict economic între SUA și China, chiar înainte ca Uniunea Europeană să fie vizată direct de noi tarife, potrivit unui raport Reuters.
„Ce mă îngrijorează este dacă președintele Donald Trump va începe un război comercial în plin cu China. Este o amenințare importantă, întrucât China reprezintă 35% din capacitatea de producție la nivel mondial”, a declarat Piero Cipollone, membru al consiliului de administrație al Băncii Centrale Europene (BCE).
Taxele vamale dintre SUA și China provoacă reacții în lanț
Declarațiile lui Cipollone vin în contextul în care SUA a anunțat recent o taxă de 10% pe toate importurile din China.
Ca răspuns, Beijingul a impus propriile taxe pe o serie de mărfuri americane, inclusiv gaz natural lichefiat, cărbune, petrol brut și echipamente agricole.
Potrivit BCE, restricționarea accesului Chinei la piața americană ar putea determina Beijingul să caute piețe alternative, ceea ce ar putea duce la o invazie de produse chinezești pe piața europeană la prețuri de dumping. Scenariul ar putea afecta economia Europei și stabilitatea prețurilor.
Politicile BCE în fața incertitudinilor economice
Pentru a sprijini economia europeană în acest climat incert, BCE intenționează să continue reducerea costurilor de creditare în 2025.
După ce a redus dobânzile de cinci ori din iunie 2024 până în prezent, banca centrală este așteptată să implementeze cel puțin trei noi reduceri de dobândă anul acesta, în conformitate cu strategia anunțată anterior.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube.