15.4 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăEconomieBanca Centrală a Rusiei a anunțat că va menține ratele dobânzilor ridicate

Banca Centrală a Rusiei a anunțat că va menține ratele dobânzilor ridicate

Banca Centrală a Rusiei a majorat rata dobânzii cheie cu 100 de puncte de bază, la 13%, vineri, crescând costurile împrumuturilor pentru a treia oară consecutiv ca răspuns la slăbiciunea rublei și alte presiuni inflaționiste persistente, notează Reuters.

Cu o lună în urmă, ca răspuns la deprecierea rublei sub pragul de 100 de dolari și la un apel public din partea Kremlinului pentru o politică monetară mai strictă, banca a majorat ratele cu 350 de puncte de bază, la 12%, într-o ședință de urgență.

Vineri, a oferit un ghid înclinat spre o politică dură, indicând că va lua în considerare noi majorări ale ratei la următoarele întâlniri și a spus că riscurile inflaționiste rămân semnificative.

“Am majorat rata din cauza apariției riscurilor de inflație și o vom menține la niveluri ridicate destul de mult timp, până când vom fi convinși de caracterul durabil al încetinirii inflației”, a declarat guvernatorul băncii, Elvira Nabiullina, într-o conferință de presă.

Într-un comunicat, banca a transmis: “Au apărut riscuri semnificative de inflație, în special creșterea cererii interne care depășește capacitatea de expansiune a producției și deprecierea rublei în lunile de vară.”

Decizia de a majora ratele a fost în concordanță cu un sondaj Reuters.

Nabiullina a menționat că consiliul de administrație a luat în considerare și varianta menținerii ratelor la nivelul precedent, precum și o abordare mai agresivă a strângerii politicii monetare, subliniind că pentru a aduce inflația la ținta băncii de 4% până la sfârșitul anului 2024 va fi necesară o traiectorie a ratelor mai ridicată.

Totuși, odată cu accentuarea deprecierii rublei și apariția riscurilor inflaționiste din cauza unei piețe a muncii restrânse, a cererii puternice din partea consumatorilor și a deficitului bugetar semnificativ al Moscovei, banca centrală a fost forțată să intre într-un ciclu de restrângere a politicii monetare, care a început la sfârșitul lunii iulie.

Această abordare a început cu o majorare de urgență a ratei cheie la 20% în februarie 2022, după ce Moscova a trimis trupe în Ucraina și Vestul a impus sancțiuni extinse. Cu toate acestea, în acest an, banca a redus treptat rata la câteva procente, ajungând la 7,5% în acest an.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Infografic FES România: Evoluția încrederii românilor în Uniunea Europeană, în contextul alegerilor europarlamentare

Monitorul Social, proiect al Friedrich-Ebert-Stiftung România, a publicat un infografic cu privire la încrederea românilor în Uniunea Europeană cu ocazia Zilei Europei, înainte de...

Infografic FES România: Evoluția încrederii românilor în Uniunea Europeană, în contextul alegerilor europarlamentare

Monitorul Social, proiect al Friedrich-Ebert-Stiftung România, a publicat un infografic cu privire la încrederea românilor în Uniunea Europeană cu ocazia Zilei Europei, înainte de...

Rusia și China subiectele principale ale alegerilor prezidențiale din Lituania

În Lituania va avea loc duminică primul tur al alegerilor prezidenţiale, la care au drept de vot circa 2,5 milioane din cei 2,8 cetăţeni;...
Ultima oră
Pe aceeași temă