13 C
București
joi, 22 februarie 2024
AcasăPoliticăAurescu cere sprijin sporit pentru Republica Moldova de la UE

Aurescu cere sprijin sporit pentru Republica Moldova de la UE

Ministrul Aurescu a participat luni, la Bruxelles, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE – Consiliul Afaceri Externe (CAE), precum și la reuniunea comună a miniștrilor afacerilor externe și a miniștrilor apărării din statele membre UE, cerând sprijin pentru Republica Moldova.

Potrivit unui comunicat al MAE, miniștrii de externe europeni au discutat despre agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, implementarea Planului de Acțiune al UE pentru gestionarea consecințelor geopolitice ale agresiunii Rusiei, situația din Tunisia și evoluțiile din Iran, potrivit orange.ro.

Înaltul Reprezentant Josep Borrell a prezentat ultimele evoluții privind Dialogul Belgrad-Priștina.

La discuții a participat, prin videoconferință, și ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba.

Ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat consecințele multiple ale crizei securitare declanșate de Federația Rusă, acestea având impact dincolo de granițele Ucrainei. În acest context, a atras atenția inclusiv asupra acțiunilor ruse destabilizatoare îndreptate împotriva autorităților pro-europene de la Chișinău.

Aurescu cere sprijin pentru Republica Moldova de la UE, dar și continuarea sprijinului pentru Ucraina, inclusiv militar

El a exprimat sprijinul pentru continuarea eforturilor colective ale UE de susținere a Ucrainei, inclusiv prin furnizarea de muniție, prin noile măsuri propuse de Înaltul Reprezentant Josep Borrell. De asemenea, a accentuat necesitatea continuării izolării Rusiei la nivel internațional, precum și a menținerii presiunii asupra Rusiei prin consolidarea regimului de sancțiuni la adresa Rusiei și Belarusului.

Ministrul Bogdan Aurescu s-a referit și la ultimele evoluții de la Chișinău, în mod particular în ceea ce privește recentele acțiuni de destabilizare și ultimele proteste organizate cu implicarea și sprijinul Rusiei.

“Astfel, șeful diplomației române a subliniat nevoia de a spori asistența UE pentru consolidarea rezilienței și securității Republicii Moldova și sprijinul general pentru avansarea procesului de
aderare, dar și importanța stabilirii rapide a misiunii civile UE în domeniul securității interne în Republica Moldova conform calendarului. De asemenea, el a evidențiat necesitatea creării unui nou regim de sancțiuni, propunere lansată de ministrul Bogdan Aurescu la CAE din februarie 2023, care să vizeze persoanele responsabile de acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova, subliniind că România lucrează deja la acest aspect. Miniștrii de externe europeni au exprimat susținere pentru crearea rapidă a acestui regim de sancțiuni propus de ministrul Aurescu. Ministrul Bogdan Aurescu a propus că situația din Republica Moldova să fie inclusă pe agenda unei viitoare reuniuni a CAE, cât mai rapid”, a transmis MAE.

În cadrul reuniunii comune a miniștrilor afacerilor externe și a miniștrilor apărării din statele membre UE, oficialii europeni au evaluat implementarea Busolei Strategice la un an de la adoptare și au discutat despre noile măsuri ale UE de asistență pentru Ucraina, vizând furnizarea rapidă de muniție.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
00:00:46

Casele se clatină și sunt pe punctul de a se prăbuși după o ploaie torențială în Bolivia

Ploile abundente din Bolivia au provocat alunecări de teren de-a lungul malurilor unui râu umflat, din La Paz, miercuri (21 februarie), lăsând mai multe...

Austria: Raiffeisen Bank International investigată (RBI) pentru deficienţe privind combaterea spălării banilor

Autoritatea de Supraveghere a Pieţei Financiare din Austria (FMA) investighează Raiffeisen Bank International (RBI) pentru deficienţe privind combaterea spălării banilor, a anunţat joi grupul...

Rusia – Ucraina, ziua 707: Zelenski trimite o delegație pentru negocieri la granița cu Polonia

După zile de proteste ale fermierilor polonezi, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski vrea acum să îi trimită pe prim-ministrul Denis Şmîhal şi pe alţi membri...
Ultima oră
Pe aceeași temă