21.3 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăPoliticăAurescu a salutat proiectul de lege al SUA ce sprijină cooperarea de...

Aurescu a salutat proiectul de lege al SUA ce sprijină cooperarea de la Marea Neagră

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a transmis, sâmbătă, pe contul de Twitter, că salută proiectul de lege de finanţare adoptat de Congresul SUA, care include hotărârea SUA de a lucra cu aliaţii din Marea Neagră, pentru a aprofunda cooperarea economică şi de securitate.

„Salut proiectul de lege de finanţare adoptat de Congres, care include şi hotărârea SUA de a lucra cu aliaţii din Marea Neagră pentru a aprofunda cooperarea economică şi de securitate”, a afirmat Bogdan Aurescu, potrivit gandul.ro.

„Acesta corespunde viziunii cuprinzătoare a contribuţiei României, actualizate pentru Strategia Mării Negre pe care am împărtăşit-o cu Secretarul general al SUA, Antony Blinken, în cadrul discuţiilor noastre recente din Bucureşti”, a adăugat ministrul de Externe.

Ambasada României la Washington a detaliat, sâmbătă, actul normativ apreciat de Șeful diplomației române. „Pentru prima dată, Administrația americană va avea o strategie de lucru cu Aliații privind regiunea Mării Negre – a decis Congresul SUA. Legea care conține această prevedere merge la promulgare la președintele Statelor Unite. Congresul SUA a adoptat Legea Omnibus privind alocările bugetare aferente anului fiscal 2023. Printre prevederile acesteia se regăsește solicitarea legislativului american ca, în 6 luni de la promulgarea legii, Secretarul de Stat al SUA împreună cu șefii altor agenții federale relevante să prezinte Congresului o strategie de lucru cu aliații NATO din regiunea Mării Negre, pentru aprofundarea relațiilor economice, consolidarea asistenței economice și de securitate pentru statele din regiune, inclusiv prin sprijinirea eforturilor pentru creșterea rezilienței democratice”, a transmis Ambasada României la Washington.

Aurescu salută hotărârea SUA de a intensifica cooperarea de la Marea Neagră în cadrul pachetului legislativ mai larg Omnibus

Astfel, prevederea face parte din pachetul legislativ cunoscut în Congresului american drept Legea Omnibus care include și asistența pentru Ucraina constând în sprijin economic și militar

„Elaborarea unei strategii a SUA față de regiune va constitui un instrument substanțial și comprehensiv pe care România îl susține pe deplin. În sprijinul acestei cauze, ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, precum și diplomații Ambasadei României la Washington au purtat, încă de la debutul sesiunii legislativului SUA, numeroase discuții cu membri și experți ai Congresului american. De asemenea, tema Mării Negre se află constant pe agenda politică a ambasadei, în decursul anului fiind organizate numeroase evenimente care au avut drept scop creșterea vizibilității regiunii în rândul decidenților americani. Consolidarea politicii externe a SUA față de regiunea Mării Negre este un proces binevenit în direcția creșterii angajamentului comprehensiv al SUA față de regiune, în domenii strategice precum apărarea, economia, reziliența democratică, ceea ce România a susținut constant”, au precizat emisarii români la Washington.

România cere ajutor Alianței Atlantice împotriva Rusiei

Tensiunile între Rusia și Ucraina sunt la cele mai înalte cote, iar o serie de analiști, din Vest și din Est, estimează că declanșarea unui război între cele două țări este iminentă. Oficial, Moscova susține că nu dorește un război, dar un general rus a anunțat că NATO și-a sporit trupele, mai ales în Marea Neagră și în Marea Baltică, iar Rusia nu face decât să ia măsuri similare. Ucraina primește sprijin din partea SUA, dar acesta este redus, întrucât Ucraina este doar stat partener, nu membru al NATO. Surse din Kiev anunțau că președintele Zelensky i-a transmis președintelui Putin că ar dori o discuție directă cu el, prin telefon, dar liderul de la Kremlin nu a răspuns acestei invitații. Separat, un consilier al președintelui Zelensky a declarat că “se recomandă creșterea nivelului de pregătire pentru luptă a trupelor din țările NATO care se învecinează cu Ucraina”. Adică, în traducere: noi vom fi atacați, apoi veți fi atacați și voi.

Acesta este contextul în care, acum două zile, NATO a avut o reuniune extraordinară online, a miniștrilor de Externe și ai Apărării din țările aliate. România a fost reprezentată de miniștrii Bogdan Aurescu (Externe) și Nicolae Ciucă (Apărare). S-a discutat despre retragerea NATO din Afganistan și despre amenințarea Rusiei asupra Europei.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Meme Stoica a stabilit cine e cel mai bun atacant român. “El e!”

FCSB este noua campioană a Superligii. Echipa patronată de Gigi Becali a câștigat titlul, după ce a învins-o pe Farul lui Hagi, scor 2-1. David...

FOTO. Parcul Liniei din sectorul 6, în faza a doua. Este cel mai lung parc liniar din Europa

Parcul Liniei 2 din Sectorul 6 al Bucureștiului a fost inaugurat duminică, fiind a doua fază a acestui proiect ambițios. Amenajat de Primăria Sectorului...

CSM Bucureşti – Metz 24-27. „Tigroaicele”, aproape de eliminarea din Liga Campionilor

Formația de handbal feminin CSM Bucureşti este foarte aproape de eliminarea din Liga Campionilor, după ce a pierdut prima manșă a sferturilor de finală...
Ultima oră
Pe aceeași temă