14.6 C
București
luni, 26 septembrie 2022
AcasăInternaționalAu murit peste 160 de persoane în Kazahstan

Au murit peste 160 de persoane în Kazahstan

Ministerul Sănătăţii din Kazahstan a declarat duminică că 164 de persoane au fost ucise în protestele care au zguduit ţara în ultima săptămână, potrivit Euronews.

Cifrele raportate pe canalul de știri de stat Khabar-24 reprezintă o creștere semnificativă față de cele anterioare. Nu este clar dacă decesele se referă doar la civili sau dacă sunt incluse decesele din cauza forțelor de ordine. Autoritățile au declarat că 16 polițiști sau gărzi naționale au fost uciși. Mai mult, aceștia au declarat că numărul morților civili era de 26.

Cei mai mulți au murit în Almaty, cel mai mare oraș al țării, unde demonstranții au intrat în clădiri guvernamentale și le-au incendiat, potrivit ministerului. Avocatul Poporului pentru drepturile copilului a declarat că trei dintre cei uciși sunt minori, inclusiv o fetiță de 4 ani.

Biroul președintelui Kazahstanului a declarat că aproximativ 5.800 de persoane au fost reținute de poliție în timpul protestelor care s-au transformat în violență săptămâna trecută și au determinat o alianță militară condusă de Rusia să trimită trupe în țară.

Biroul președintelui Kassym-Jomart Tokayev a declarat duminică că ordinea s-a stabilizat în țară și că autoritățile au recăpătat controlul asupra clădirilor administrative care au fost ocupate de protestatari, dintre care unele au fost incendiate.

Postul de televiziune rus Mir-24 a spus că s-au auzit focuri de armă sporadice în Almaty, dar nu este clar dacă au fost focuri de avertizare ale forțelor de ordine. Tokayev a declarat vineri că a autorizat poliția și armata să tragă pentru a ucide pentru a restabili ordinea.

Aeroportul din Almaty, care a fost prluat de protestatari săptămâna trecută, a rămas închis, dar era de așteptat să își reia activitatea luni.

Protestele s-au declanșat din cauza creșterii bruște a prețurilor la GPL.

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Putin provoacă NATO

De ce se face atâta tămbălău în urma referendumurilor din provinciile Lugansk, Doneţk, Herson şi Zaporojie, teritorii care au o suprafață cumulată de mai...

Exit Poll: Extrema dreaptă din Italia, condusă de Meloni, câștigă alegerile

O alianță de dreapta condusă de partidul “Frații Italiei”, la cârma căruia se află Giorgia Meloni, a obținut o majoritate clară în viitorul parlament,...
Ultima oră
Pe aceeași temă