Zece piese din tezaurul dacic, trimise de Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia pentru expoziția de la Muzeul Drents din Olanda, s-au întors în siguranță în România. Artefactele nu au fost afectate de jaful care a avut loc recent în Assen.
Aceste piese, printre care colierul de la Căpâlna, tezaurul de la Lupu și aplica de aur descoperită la Cugir, au fost expuse la Muzeul Drents alături de coiful de la Coțofenești și brățările dacice furate la sfârșitul lunii trecute.
„Piesele din aur fac parte dintr-un serviciu de podoabe, au fost descoperite la Căpâlna de niște detectoriști, au fost recuperate apoi din Germania, unde au fost valorificate”, au declarat oficialii muzeului.
Măsuri de securitate diferite între muzee
Istoricul Liviu Zgârciu, de la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, a explicat că piesele trimise la Assen sunt printre cele mai valoroase din colecția muzeului.
„Piesele nu au doar o valoare materială, dar și o valoare extraordinară din punct de vedere al importanței lor istorice. Spre deosebire de muzeul din Assen, muzeul din Alba Iulia asigură paza umană 24 din 24”, a precizat acesta pentru ProTV.
Autoritățile olandeze au arestat trei suspecți și au identificat un complice în cazul furtului celor trei brățări dacice și al coifului de la Coțofenești.
Cu toate acestea, piesele furate nu au fost încă recuperate.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube.