9.4 C
București
duminică, 3 martie 2024
AcasăInternaționalAproape 1.000 de arestări, după protestele de noaptea trecută din Franța

Aproape 1.000 de arestări, după protestele de noaptea trecută din Franța

Poliţia a efectuat 994 de arestări în toată Franţa, o cifră record, în timpul unei a patra nopţi de violenţe, de o intensitate totuşi “mai mică” decât în noaptea precedentă, a anunţat Ministerul de Interne.

Revoltele din cauza brutalităţii poliţiei au lovit oraşele franceze vineri pentru a patra noapte la rând, în ciuda prezenţei masive a forţelor de securitate, închiderii liniilor de transport şi unui apel către părinţi al preşedintelui Emmanuel Macron să-şi ţină adolescenţii acasă.

Un dispozitiv foarte important, nu mai puţin de 45.000 de poliţişti, a făcut posibilă stăpânirea violenţelor în această a patra noapte de revolte, dar bilanţul rămâne foarte ridicat. Sunt “79 de poliţişti şi jandarmi răniţi”, aproximativ 1.350 de vehicule incendiate, 234 de clădiri arse sau degradate şi circa 2.560 de incendii au fost înregistrate pe drumurile publice, potrivit Ministerului de Interne.

Situaţia a fost mai calmă la Paris, dar potrivit media locale, au fost scene haotice în oraşele Lyon şi Marsilia, unde un supermarket a fost jefuit după un incendiu, scrie Agerpres.

Tulburările declanşate de împuşcarea mortală marţi a unui tânăr şofer de 17 ani de către poliţie în timpul unui control în trafic au fost de asemenea raportate în teritoriile franceze de peste mări, inclusiv Guyana Franceză din America de Sud şi Insula Martinica din Caraibe.

Marsilia, al doilea oraş ca mărime din sudul Franţei, a cunoscut o noapte agitată, ceea ce l-a determinat pe ministrul de interne Gerard Darmanin să trimită acolo întăriri. Poliţia a raportat deja 88 de arestări în jurul orei 2.00 (0.00 GMT) de la începutul serii, grupuri de tineri adesea mascaţi şi “foarte mobile”.

În această dimineaţă, numărul arestărilor a fost aproape de 1.000, un nivel mai ridicat decât în nopţile precedente când poliţia a interpelat 900 de persoane.

Pentru a potoli violenţa, Darmanin a cerut oprirea serviciilor de autobuz la ora 21.00 şi de tramvai în toată ţara pana la noi ordine.

La Paris însă, metroul încă mai circula. Vânzarea de artificii, canistre de benzină şi produse inflamabile şi chimice va fi interzisă.

În oraşele mari precum Lyon, Marsilia şi Strasbourg, demonstraţiile şi evenimentele au fost interzise, a informat postul France Info.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite
00:00:40

VIDEO. O dronă rusească a lovit un bloc de apartamente în orașul ucrainean Odesa

Trei persoane au fost ucise, opt au fost rănite și șase sunt în continuare date dispărute după ce o dronă rusă s-a prăbușit sâmbătă...

Vasile Dîncu (PSD): Președintele Ciolacu – posibil candidat la prezidențiale. AUR ar fi principalul rival al PSD

Premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD, este în anul 2024 în poziția de candidat la alegerile prezidențiale din România, chiar dacă PSD nu a decis...

Constrângeri și schimbări în 2024

Conform celui mai recent studiu Coface, sectoarele construcții și imobiliare se confruntă cu provocări semnificative în 2024, o combinație de probleme legate de...
Ultima oră
Pe aceeași temă