10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternaționalAntony Blinken cere Azerbaidjanului să caute pacea cu Armenia

Antony Blinken cere Azerbaidjanului să caute pacea cu Armenia

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a discutat miercuri cu preşedintele Azerbaidjanului Ilham Aliev despre importanţa avansării procesului de pace cu Armenia, subliniind că “nimic nu justifică o creştere a tensiunilor la graniţa” cu această ţară, potrivit unui comunicat difuzat de Departamentul de Stat, relatează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.ro.

În cadrul unei convorbiri telefonice, Blinken a subliniat “că nimic nu justifică o creştere a tensiunilor crescute la graniţă şi a avertizat împotriva acţiunilor şi a retoricii agresive din ambele părţi care ar compromite perspectivele de pace”, se arată în comunicatul difuzat de purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

Şeful diplomaţiei americane se află la Bruxelles pentru o reuniune NATO.

El urmează să participe vineri la o reuniune trilaterală cu premierul armean Nikol Paşinian şi liderii Uniunii Europene.

Blinken a reamintit în continuare “că Azerbaidjanul trebuie să-şi respecte obligaţiile şi angajamentele internaţionale în ceea ce priveşte drepturile omului şi libertăţile fundamentale şi a cerut eliberarea persoanelor deţinute pe nedrept”, potrivit comunicatului.

Armenia şi Azerbaidjanul, ţări vecine şi rivale din Caucaz, s-au acuzat reciproc marţi că au deschis focul la graniţă, unde incidente de acest tip sunt frecvente şi uneori mortale.

Ţările au purtat două războaie, în anii 1990 şi în 2020, pentru controlul enclavei Nagorno-Karabah, recucerită în cele din urmă în septembrie 2023 de către forţele azere.

După această recucerire completă, aproape întreaga populaţie armeană a regiunii – peste 100.000 de persoane – a fugit în Armenia.

În luna decembrie, cele două ţări au efectuat un schimb de prizonieri văzut ca un progres diplomatic, care a reînviat speranţa de pace. Situaţia rămâne instabilă, în pofida mai multor runde de negocieri mediate de puteri străine, între care Statele Unite.

Se încheie războiul? Azerbaidjanul invită Armenia la negocieri de pace

Azerbaidjanul, prin Ministerul de Externe, a invitat, marți, Armenia să ia parte la discuții de pace, despre care a arătat că ar putea avea loc la granița dintre cele două țări sau într-o altă zonă, relatează Reuters, potrivit stiripesurse.ro.

Potrivit sursei citate, partea azeră a îndemnat Armenia “să evite noi întârzieri inutile” și să reia negocierile.

“Responsabilitatea pentru continuarea procesului de pace, inclusiv alegerea unui loc de desfășurare acceptabil pentru ambele părți sau decizia de a se întâlni la frontiera de stat, aparține celor două țări”, a declarat ministerul.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete. Un procuror a fost eliberat din funcție

Klaus Iohannis, președintele României, a semnat mai multe decrete. Iohannis a eliberat din funcție și un procuror. Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Trei avioane F-16 cumpărate din Norvegia au ajuns în România

Trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat, astăzi, la Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă