1.1 C
Bucharest
Saturday, 9 December 2023
HomeSocialEvenimentANSVSA anunță intensificarea controalelor pentru prăjituri cu droguri

ANSVSA anunță intensificarea controalelor pentru prăjituri cu droguri

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a demarat la nivel naţional ample controale la procesatori, comercianţi şi importatori pentru depistarea utilizării ilegale a substanţelor psihoactive, psihotrope şi stupefiante în produsele alimentare non-animale, a declarat, pentru Agerpres preşedintele instituţiei, Alexandru Nicolae Bociu.

“ANSVSA se alătură luptei împotriva drogurilor şi în acest sens am demarat un control, la nivel naţional, care se desfăşoară la procesatori, comercianţi şi importatori. Noi facem în permanenţă astfel de controale, chiar în luna aprilie am mai avut un control tematic la nivel naţional, dar având în vedere solicitările care au venit de la alte structuri ale statului român, am dorit să intensificăm, să întărim aceste controale tematice pentru depistarea utilizării ilegale a substanţelor psihoactive, psihotrope şi stupefiante în produsele alimentare non-animale. Avem un Institut de sănătate publică veterinară care colaborează cu toate instituţiile statului român de mai mult timp, facem foarte multe analize şi foarte multe testări. Vin de la Poliţie, de la DIICOT, de la Tribunal, pentru o a doua opinie”, a precizat Alexandru Bociu.

Potrivit sursei citate, controalele au fost demarate în 21 septembrie şi acestea vor fi intensificate pe o perioadă de 30 de zile.

Verificările vizează importatorii şi depozitarii de seminţe de cânepă utilizate pentru industria alimentară, procesatori şi comercianţi de seminţe de cânepă şi de mac, produse derivate din acestea sau care conţin seminţe de cânepă şi de mac, dar şi procesatori şi comercianţi care ar putea utiliza sau comercializa ilegal substanţe psihoactive, psihotrope şi stupefiante în produse alimentare de origine non-animală.

De asemenea, vor fi controlate depozite alimentare pentru produse de origine non-animală, unităţi de fabricare şi obţinere a uleiurilor vegetale, a produselor de morărit, a produselor făinoase şi de brutărie, a produselor de cofetărie şi patiserie, unităţi de fabricare a ciocolatei şi produselor zaharoase, alte unităţi care ar putea utiliza/comercializa ilegal substanţe psihoactive, psihotrope si stupefiante in produsele alimentare de origine non-animală.

Potrivit ANSVSA, la această dată legislaţia specifică, în domeniul produselor alimentare, permite comercializarea seminţelor de cânepă care provin de la planta Cannabis sativa L, a seminţelor de mac şi a produselor fabricate din aceste seminţe, cum ar fi uleiul din seminţe, făina din seminţe şi seminţele degresate, produse de panificaţie sau produse derivate din acestea. Prezenţa tetrahidrocanabinol (THC) şi a alcaloizilor de mac este permisă în anumite limite, aşa cum acestea sunt reglementate la nivelul UE, în cadrul legislaţiei privind contaminanţii.

În funcţie de specificul unităţii controlate şi de produsele disponibile la data controlului, inspectorii ANSVSA vor preleva probe din seminţe de cânepă, seminţe de mac, produse derivate din acestea sau care le conţin, în vederea determinărilor de laborator de contaminanţi, cum sunt THC şi alcaloizii de opium, aşa cum acestea sunt prevăzute în Programul ANSVSA de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor.

“Dacă există suspiciunea că în anumite produse alimentare, cum ar fi: ciocolată, biscuiţi, batoane din cereale, jeleuri, drajeuri, gumă de mestecat, energizante, bere, ar conţine substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive, substanţe psihotrope sau stupefiante, contrar legislaţiei in vigoare, se vor preleva probe din aceste produse. Probele prelevate vor fi transmise spre analiză la Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară (IISPV), iar în situaţiile în care se identifică neconformităţi privind depăşirea nivelului maxim admis de contaminanţi în produsele alimentare, se vor lua măsuri pentru ca produsele să nu fie puse pe piaţă sau vor fi retrase de la comercializare şi va fi notificat prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje”, a transmis Bociu.

El a subliniat că în astfel de situaţii se vor aplica sancţiuni contravenţionale, amenzile fiind în jur de 40.000 de lei, dar se vor reţine oficial produsele neconforme, se va suspenda sau interzice activitatea unităţilor respective şi “categoric vom informa alte autorităţi competente ale statului român”.

Potrivit datelor transmise de ANSVSA, în conformitate cu prevederile Legii nr 194/2011, orice operator care desfăşoară sau intenţionează să desfăşoare operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive prin consum, chiar dacă scopul pentru care a fost produs nu este consumul, altele decât cele care au regimul juridic stabilit prin acte normative în vigoare, are obligaţia de a solicita la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, prin Institutul pentru Controlul Produselor Biologice şi Medicamentelor de Uz Veterinar (ICBMV), o autorizaţie, care va fi acordată după avizul unei comisii alcătuite din reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi ai Ministerului Afacerilor Interne.

După autorizare, ANSVSA ţine şi actualizează un registru special în care se înscriu operaţiunile şi produsele pentru care se emite autorizaţie, precum şi operatorii autorizaţi; datele din registru se fac publice prin afişare pe pagina de internet a instituţiei.

“Până în prezent, ICPBMV nu a primit nicio solicitare de autorizare în temeiul Legii nr. 194/2011”, a transmis şeful ANSVSA.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite
00:00:38

VIDEO. Trei miliarde de dolari pentru prima cale ferată de mare viteză din SUA

Președintele SUA, Joe Biden, a prezentat vineri, 8 decembrie, o investiție de 3 miliarde de dolari pentru un proiect feroviar de mare viteză care...
00:00:48

VIDEO. Momente emoționante! O mamă se revede cu fiica sa, după ce a fost luată prizonieră

O mamă care i-a blocat pe militanții Hamas pentru ca soțul și copilul ei să poată scăpa s-a reîntâlnit cu fiica ei de trei...
00:01:42

VIDEO. UE ajunge la un acord istoric pentru reglementarea inteligenței artificiale

Oficialii UE au ajuns la un acord privind normele care reglementează utilizarea inteligenței artificiale, a declarat vineri, 8 decembrie, șeful industriei UE, Thierry Breton,...
Ultima oră
Pe aceeași temă