37.2 C
București
duminică, 14 iulie 2024
AcasăEconomieEconomie internăANPC pierde procesele cu băncile pe care le amendase pentru cămătărie

ANPC pierde procesele cu băncile pe care le amendase pentru cămătărie

Lovitură pentru Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC). Instituția a pierdut definitiv primul proces dintre cele 19 pe care le are cu băncile din România, după ce a amendat instituțiile financiare pentru că ar fi înșelat clienții prin calcularea ratelor la credite.

Conform Profit.ro, ANPC a pierdut apelul în procesul cu First Bank, marcând astfel prima decizie definitivă din acest val de litigii.

Scandalul a izbucnit anul trecut, când fostul președinte ANPC, Horia Constantinescu, a acuzat băncile de cămătărie și le-a sancționat pentru utilizarea unor practici comerciale înșelătoare.

Potrivit ANPC, băncile au oferit consumatorilor credite cu amortizare în rate egale, ceea ce înseamnă că în prima parte a rambursării, clienții plăteau cote mai mari de dobândă în comparație cu capitalul împrumutat.

ANPC a considerat practica drept rea-credință și în detrimentul consumatorilor.

Toate cele 19 bănci amendate au ripostat și au dat ANPC în judecată. Până acum, deciziile pe fond au fost pronunțate în opt dosare, dintre care șapte au fost favorabile băncilor.

Printre băncile care au câștigat se numără Banca Transilvania, OTP Bank, Exim Banca Românească, Libra Bank, First Bank, Raiffeisen Bank și Intesa SanPaolo Bank. Într-un singur dosar, un judecător a respins plângerea ANPC.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttp://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă