Dacă nu se conformează, contribuabilul va fi chemat de două ori la audieri, pentru a-și exprima punctul de vedere
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a elaborat o nouă procedură pentru impunerea din oficiu a impozitelor pentru bunurile imobile și mobile de mare valoare. Sunt vizate persoanele care nu declară aceste obligații în termenul legal.
Contribuabilii care dețin clădiri rezidențiale cu o valoare impozabilă de peste 2,5 milioane lei sau autoturisme cu o valoare de achiziție de peste 375.000 lei, dar nu declară impozitul corespunzător până la termenul legal, vor fi supuși unui proces de impunere automată de către ANAF. În termen de 15 zile de la expirarea termenului de depunere a declarației de impunere, ANAF va întocmi o listă a persoanelor care nu și-au îndeplinit obligațiile fiscale și le va trimite o primă notificare. Dacă nu se conformează, contribuabilul va fi chemat de două ori la audieri pentru a-și exprima punctul de vedere. În cazul în care situația nu se remediază, contribuabilul este inclus pe lista celor care urmează să fie impuși din oficiu. ANAF va emite Decizia de impunere din oficiu (formularul 261), stabilind suma datorată. Persoanele care își declară și plătesc impozitul în termen de 60 de zile de la emiterea deciziei își pot anula obligația stabilită din oficiu, notează profit.ro.
Ce sume vrea să colecteze statul?
Potrivit datelor oficiale, Guvernul a colectat 11,24 milioane de lei în 2023 din „taxa pe lux”. Pentru 2025, se estimează o creștere cu 16,7%, urmând să fie colectate 13,1 milioane de lei. Această sumă ar urma să crească progresiv la 14,2 milioane de lei până în 2028.
Conform Codului Fiscal, impozitul special pe bunurile de mare valoare trebuie calculat, declarat și plătit pânăla 30 septembrie pentru clădirile rezidențiale și pânăla 31 decembrie pentru autoturismele de lux. Pentru declararea acestui impozit, contribuabilii trebuie să completeze și să depună formularul 216 – „Declarație privind impozitul special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare”.
Cum vor fi identificate bunurile?
Pentru clădirile nedeclarate, ANAF va utiliza informațiile fiscale locale și va compara valoarea impozabilă cu plafonul de 2,5 milioane lei. În cazul autoturismelor, autoritățile fiscale vor analiza valoarea de achiziție și documentele de înmatriculare, verificând dacă acestea depășesc pragul de 375.000 lei.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube