10.8 C
București
miercuri, 10 aprilie 2024
AcasăInternaționalAlbania: mii de susținători ai opoziției cer demisia premierului Edi Rama

Albania: mii de susținători ai opoziției cer demisia premierului Edi Rama

Mii de activişti ai opoziţiei de dreapta au protestat marţi seara în faţa sediului guvernului albanez la Tirana cerând demisia premierului socialist Edi Rama, pe care îl acuză de “corupţie”, a constatat o jurnalistă a agenţiei France Presse, conform agerpres.ro.

Adunarea acestor activişti, în special din partea Partidului Democrat (PD), al cărui lider Sali Berisha se află în arest la domiciliu, a durat mai bine de două ore, în timp ce şeful guvernului efectuează o vizită oficială în Turcia.

Cu puţin timp înainte de final, manifestanţii au aruncat cocktailuri Molotov, pietre şi bombe fumigene în direcţia clădirii guvernamentale, păzită de un important cordon de poliţişti, fără a face răniţi sau pagube semnificative.

“Prin această adunare, dorim să-i arătăm lui Edi Rama că opoziţia este unită” cu scopul de a-l “răsturna”, a lansat Flamur Noka, secretar general al PD.

Edi Rama, 59 de ani, este prim-ministru din 2013.

Această manifestaţie a fost organizată în ziua împlinirii a 33 de ani de la căderea regimului comunist în 1991.

Manifestanţii au fluturat drapele ale Albaniei şi ale Uniunii Europene şi pancarte pe care se putea citi “Rama, pleacă” şi “Opoziţia în acţiune, astăzi sau niciodată”.

Liderul emblematic al PD, Sali Berisha, s-a adresat manifestanţilor printr-un un mesaj video în direct de la domiciliul său.

“Am lansat astăzi lupta noastră fără retragere pentru a răsturna dictatura lui Edi Rama care este un pericol real”, a spus el, acuzându-l pe şeful guvernului de “corupţie” şi de “atac politic” împotriva familiei sale.

Fost prim-ministru şi primul preşedinte ales democratic al ţării, Berisha, 79 de ani, a fost plasat în arest la domiciliu pe 30 decembrie pentru că a refuzat să se prezinte în faţa justiţiei în cadrul unei anchete pentru corupţie.

Cu vreo zece zile mai devreme, i se ridicase imunitatea parlamentară.

În ciuda acestor restricţii, el continuă să se adreseze în mod regulat susţinătorilor săi de la fereastra apartamentului său.

Berisha este suspectat de procuratură de “corupţie pasivă” în cadrul unei anchete privind privatizarea în 2008 a unui complex sportiv în folosul ginerelui său, pe vremea când era şef al guvernului.

El a respins aceste acuzaţii, numindu-le “pur politice” şi l-a acuzat pe Edi Rama că este “instigatorul” acestora.

Sali Berisha este vizat din 2022 de o interdicţie de a intra în Statele Unite şi Marea Britanie din cauza presupusei sale implicări în afaceri de corupţie, acuzaţii pe care le-a respins.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

ISW: Rusia încearcă să destabilizeze Republica Moldova folosindu-se de actori pro-ruși

Rusia încearcă să destabilizeze Republica Moldova folosindu-se de actori pro-ruși, cu scopul de a împiedica țara să adere la UE sau chiar să...

Seara remizelor în Liga Campionilor: Real Madrid-Manchester City 3-3 și Arsenal Londra-Bayern Munchen 2-2

Real Madrid a terminat la egalitate cu Manchester City, 3-3 (2-1), marţi seara, pe stadionul ''Santiago Bernabeu'', într-un meci spectaculos disputat în prima manşă...

ISW: Rusia încearcă să destabilizeze Republica Moldova folosindu-se de actori pro-ruși

Rusia încearcă să destabilizeze Republica Moldova folosindu-se de actori pro-ruși, cu scopul de a împiedica țara să adere la UE sau chiar să...
Ultima oră
Pe aceeași temă