23.2 C
București
joi, 20 iunie 2024
AcasăInternaționalAfganistan: Talibanii închid universitățile pentru femei

Afganistan: Talibanii închid universitățile pentru femei

Talibanii au anunțat închiderea universităților pentru femei din Afganistan, potrivit unei scrisori a ministrului învățământului superior.

Ministrul spune că măsura este luată până la noi ordine. Se așteaptă ca aceasta să intre în vigoare imediat, scrie BBC.

Aceasta restrânge și mai mult accesul femeilor la educația formală, deoarece acestea erau deja excluse din majoritatea școlilor secundare.

În urmă cu trei luni, mii de fete și femei au susținut examene de admitere la universitate în Afganistan.

Dar au fost impuse restricții radicale în ceea ce privește materiile pe care le puteau studia, fiind interzise științele veterinare, ingineria, economia și agricultura, iar jurnalismul a fost sever restricționat.

După preluarea puterii de către talibani anul trecut, universitățile au introdus săli de clasă și intrări separate pe sexe.

Studentele puteau fi instruite doar de profesori femei sau de bărbați în vârstă.

Sectorul educațional din Afganistan a fost grav afectat după preluarea puterii de către talibani și a existat un exod al cadrelor universitare calificate după retragerea forțelor conduse de SUA anul trecut.

Economia țării a fost în mare măsură dependentă de ajutorul extern în ultimele decenii, dar agențiile de ajutorare au retras parțial – și în unele cazuri complet – sprijinul acordat sectorului educațional după ce talibanii au refuzat să permită accesul fetelor în toate școlile secundare.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Purtător de cuvânt armata israeliană: E “praf în ochi” ideea că am putea “face să dispară” Hamas

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a apreciat miercuri drept "praf în ochi" ideea că am putea "face să dispară" Hamas, împotriva căruia Israelul...

Vizita Familiei Regale în Finlanda: Întâlnire cu primarul orașului Tampere și comunitatea românească

Ziua de miercuri, 19 iunie 2024, a fost consacrată orașului Tampere. La Primăria municipală, Majestatea Sa și Principele Radu au fost întâmpinați de primarul...

EURO 2024: Remiză între Scoția și Elveția 1-1 la Koln

Scoția și Elveția au remizat, scor 1-1, în al doilea meci al zilei din grupa A de la Campionatul European, transmis de postul Pro...
Ultima oră
Pe aceeași temă