Ministrul afirmฤ cฤ generaศiile de dupฤ 2004 nu au prins o inflaศie รฎn Romรขnia de douฤ cifre
Ministrul Investiศiilor ศi Proiectelor Europene, Adrian Cรขciu catalogheazฤ ciclul electoral ca unul al contrastelor, o perioadฤ รฎn care โam trecut de la o inflaศie redusฤ, la una istoricฤ pentru multe economii, apoi un regres al puseului inflaศionist, un tip de sinusoidฤ care a afectat direct puterea de cumpฤrare ศi a necesitat intervenศii fiscal-bugetare sau/ศi monetare diverse, specifice dar ศi inovativeโ, a scris ministrul Cรขciu pe Facebook.
โDin punctul meu de vedere, mฤsurile de restricศionare a lichiditฤศilor au venit tรขrziu din partea bฤncilor centrale ศi este o lecศie pentru viitor, pentru specialiศtii รฎn politicฤ monetarฤ, pentru cฤ suprapunerea celor douฤ tipuri de presiuni, nu a condus decรขt la construirea unui val de inflaศie mult mai mare. Din perspectiva aceasta, as putea spune ca generaศiile de dupa 2004 nu au prins o inflaศie รฎn Romรขnia de doua cifre, ca sa nu mai amintesc de cele din vestul Europei care nu au cunoscut o inflatie de douฤ cifre dupa anii 1970โ, a precizat Adrian Cรขciu.
Romรขnia avea o inflaศie de 2,6% รฎn 2020, รฎn 2021 se dublase, ajungรขnd la 5,1%, รฎn 2022 a ajuns la 13,8%, iar din 2023 a รฎnceput trendul descendent, la รฎnceput la 10,4% la final de 2023, รฎn prezent fiind de 5,4%, urmรขnd ca la final de 2024 sฤ avem รฎn jur de 4%, mai spune Cรขciu.
รn perioada 2022 โ 2024, s-a avut รฎn vedere o strategie gradualฤ, รฎn trei etape:
โ2022 – anul compensฤrii pierderii de putere de cumparare. Anul 2023 – anul stabilizฤrii puterii de cumpฤrare ศi anul 2024, anul creศterii puterii de cumpฤrare. Actiunile au fost diferite, pentru cฤ ศi inflaศia se resimte ศi afecteazฤ diferit puterea de cumpฤrare. La finalul acestui an, putem trage concluzia clarฤ cฤ puterea de cumpฤrare realฤ a crescut รฎn aceศti ani, deศi vor fi multe voci care vor spune cฤ se putea ศi mai mult sau ศi mai bineโ, a scris Adrian Cรขciu.