Foto: MApN

Revoltă împotriva ministrului Apărării. Guvernul amână indexarea pensiilor militarilor

La adresa ministrului Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, se înregistrează tot mai multe critici, pornind de la situația pensiilor de serviciu cuvenite militarilor.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 03.02.2021 - 08:59

Tot mai multe critici se înregistrează, în ultimele zile, împotriva ministrului Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, după ce acesta a anunțat, printr-un simplu mesaj postat pe Facebook, că indexarea pensiilor militare cu rata inflației se amână până la data de 1 septembrie 2021. Criticile la adresa ministrului, înregistrate ca răspuns la mesajul postat de el în seara zilei de 29 decembrie 2020, par să provină de la militari în rezervă sau în retragere – beneficiari de pensii militare. Dar asemenea critici pot proveni și de la militari în activitate, angajați actuali ai MApN, ascunși în spatele unor pseudonime de pe Facebook, întrucât este posibil ca asemenea decizii nepopulare să-i afecteze și pe ei, atunci când vor ieși la pensie.

“Am avut astăzi o întrevedere cu președintele Forumului structurilor asociative ale personalului militar în rezervă și în retragere, colonelul (r.) Marian Tudor, și cu generalul-locotenent (rtr.) Neculai Băhnăreanu, președintele Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere, si am discutat despre indexarea cuantumurilor pensiilor militare de stat și proiectul de Lege privind modificarea şi completarea Legii nr.223/2015 privind pensiile militare de stat.

Referitor la indexarea cuantumurilor pensiilor militare de stat cu rata medie anuală a inflației, cei prezenți au fost informați că la nivelul Guvernului României s-a hotărât amânarea aplicării acestor prevederi până la data de 1 septembrie 2021.

În bugetul Ministerului Apărării Naționale vor fi prevăzute sumele necesare aplicării acestei indexări, decizia de amânare fiind motivată de constrângerile bugetare severe cauzate de gestionarea pandemiei de COVID-19”, anunțase ministrul Ciucă.

Nu, nu ați discutat! Doar i-ați informat. Cunoaștem obiceiul dvs cu "pumnul în gură"!, este una dintre replicile primite de ministrul Apărării Naționale, din partea unui fost angajat al MApN.

 

"În ultimii ani au fost introduse aceste pensii speciale, în diferite domenii, una câte una, cu derogare de la principiul contributivităţii. S-au obţinut o serie de excepţii şi de privilegii prin legi speciale”

Anca Dragu,

Președintele Senatului

“Referitor la indexarea cuantumurilor pensiilor militare de stat cu rata medie anuală a inflației, la nivelul Guvernului României s-a hotărât amânarea aplicării acestor prevederi până la data de 1 septembrie 2021”

Nicolae Ciucă,

Ministrul Apărării Naționale

 

Este legală amânarea indexării pensiilor militarilor?

Ministrul Apărării susține că această amânare a fost decisă de Guvernul Cîțu, în contextul crizei sanitare și a crizei coronavirusului.

Există bani pentru aplicarea indexării, măcar de la data de 1 septembrie?

În bugetul pe 2021 al Ministerului Apărării vor fi alocați acești bani, mai ales că sectorul Apărării are rezervat un procent de 2 la sută din PIB.

 

Dezamăgirea unor foști sau actuali angajați ai Ministerului Apărării Naționale cu privire la ministrul lor provine, nu în ultimul rând, de la faptul că Nicolae Ciucă este general în rezervă iar înainte de a deveni ministru a deținut funcția de șef al Statului Major al Apărării – cea mai înaltă poziție militară din România. Dar Nicolae Ciucă este acum ministru politic și parlamentar în echipa unuia dintre partidele ajunse la guvernare.

Situația pensiilor din România era oricum critică în ultimii ani și s-ar fi menținut critică, indepedent de faptul că, pe parcursul anului 2020, a apărut și criza coronavirusului.

La finalul anului 2020, după declarația extrem de criticată a ministrului Apărării, noul preşedinte al Senatului, Anca Dragu, a anunțat că ea susţine crearea unei comisii speciale parlamentare care să identifice și să rezolve inechităţile din sistemul de pensii.

"În ultimii ani au fost introduse aceste pensii speciale, în diferite domenii, una câte una, cu derogare de la principiul contributivităţii. S-au obţinut o serie de excepţii şi de privilegii prin legi speciale”, a susținut senatoarea Anca Dragu.

Nu este clar, deocamdată, în ce categorie îi include președintele Senatului – al doilea om în stat – pe foștii angajați ai instituțiilor militare, aflați acum la pensie: în categoria celor nedreptățiți sau în categoria privilegiaților, beneficiari de pensii speciale. Punctul de vedere al militarilor pensionari, exprimat în repetate rânduri, este că ei nu primesc pensii speciale, ci primesc pensii de serviciu. Pe de altă parte, reprezentanții MApN au dezvăluit că pensiile militare cele mai mari din România le primesc nu foștii militari de carieră, ci foștii magistrați militari. Cea mai mare “pensie specială” din România l-ar avea drept beneficiar pe un fost procuror din perioada comunistă, care a deținut, în aceeași perioadă, și funcția de comandant de închisoare.

Comentarii