Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Operații pe viu, fără anestezie, făcute direct în celulă

Penitenciarul-spital Rahova, o închisoare ca pe vremea Inchiziției

Justiția din România îi sancționează dur pe doi turiști germani acuzați că, în urmă cu doi ani, ar fi racolat mai mulți orfani dintr-un centru de plasament și i-ar fi abuzat. Cei doi s-au plâns de condițiile cumplite de detenție din România.

Share

Iulian Budușan 0 comentarii

Actualizat: 22.03.2018 - 10:41

 

Justiția din România îi sancționează dur pe doi turiști germani acuzați că, în urmă cu doi ani, ar fi racolat mai mulți orfani dintr-un centru de plasament și i-ar fi abuzat. Cei doi s-au plâns de condițiile cumplite de detenție din România.

După doi ani de confruntări între acuzare și apărare, Tribunalul București i-a găsit vinovați pe Otto Daniel și Mathias Mundin de folosirea prostituției infantile și pornografie infantilă și i-au condamnat la 5 ani și respectiv 4 ani de detenție. Singura diferență între cei doi e că al doilea a fost condamnat și pentru că ar fi gazduit, în locuința sa din București, consumul de droguri.

Cei doi cetățeni germani, unul de 36 de ani, celălalt de 23 de ani, au fost arestați la București în 2015 pentru suspiciuni de trafic de minori și relații sexuale cu aceștia. Iar în spatele gratiilor, susțineau surse apropiate de proces, s-ar fi logodit ca să fie eliberați mai devreme.

S-au plâns că în penitenciarul Rahova este prea frig și trebuie să stea înfofoliți, iar apa caldă e cu rația. Nici suportul medical pentru deținuți nu este demn de o țară din Uniunea Europeană. Mathias Mundin a fost operat de o excrescență a pielii, fără anestezie, într-o cameră neizolată, practic o altă celulă. Daniel Otto, pe de altă parte, a contactat, în timpul detenției, o ciupercă la unghii, iar răspunsul medicului a fost: „Dacă vrei ți le scot pe viu“. Otto a refuzat „propunerea“ medicului și a acceptat un tratament cu Augmentin. În cele din urmă, cei doi deținuți germani au scăpat sănătoși.

 Turism sexual în București

Daniel Otto și Matthias Mundin sunt acuzați că în ultimii doi ani ar fi practicat turismul sexual în Romania. Și-ar fi închiriat o locuință în Capitală unde aduceau copii de la un centru de plasament: băieți cu vârste cuprinse între 11 și 16 ani pe care îi ademeneau cu bani și telefoane.

Cei doi germani au fost arestați preventiv încă din iulie 2016, iar din noiembrie au fost transferați în arestul Penitenciarului Rahova. Acolo s-ar fi logodit, iar vestea au făcut-o publică la Curtea de Apel București, în încercarea de a fi eliberați.

Pentru judecătorii de drepturi și libertăți de la Curtea de Apel București este o premieră cu adevărat inedită ca suspecții arestați preventiv să ceară să fie eliberați sau plasați în arest la domiciliu invocând rațiuni sentimentale. Acuzațiile ce le sunt aduse sunt însă mult prea grave ca cererea lor să fie într-adevăr acceptată.

Logodiți în închisoare

Presupușii pedofili s-au plâns că nu pot trăi în închisoare: că e prea frig și trebuie să stea îmbrăcați, iar administrația închisorii nu le asigură apa caldă suficientă. Spun că dacă ar fi lăsați în arest la domiciliu ar avea mult mai multă intimitate.

Șefii Penitenciarului de maximă siguranță Rahova se arată surprinși că în ograda lor ar fi avut loc o asemenea logodnă. Spun că în România, deși legăturile dintre bărbați nu pot fi oficializate, este dreptul celor doi cetățeni germani să rămână împreună, atâta vreme cât nu deranjează alți deținuți.

Despre situația neobișnuită a celor doi suspecți au aflat și două organizații care luptă pentru drepturile minorităților sexuale. Cei de la ACCEPT spun că nu se amestecă în afacerile judiciare ale statului, iar cei de la Apador-CH confirmă că în spatele gratiilor viața nu e deloc ușoară. Nicoleta Andreescu, Apador-CH: „Știm că, de regulă, o persoană care își asumă acest statut și solicită să fie protejat este cazat separat pentru a se evita anumite probleme care pot interveni, pentru că exista mentalitatea de a discrimina pe acest criteriu.

Până la problemele din România cei doi locuiau împreună de aproape cinci ani, de când Matthias a făcut 16 ani. Asta deoarece în Germania este permis să te muţi cu partenerul de viaţă de la vârsta de 16 ani şi să-ţi întemeiezi o familie. Daniel este de profesie educator, iar în perioada 2006-2014 a fost angajat şi la diferite hoteluri ca animator de copii, în ţări precum Austria, Tunisia, Grecia, Germania sau Liechtenstein. Activitatea sa presupunea supravegherea şi însoţirea copiilor la schi, la ştrand, şi desfăşurarea unor activităţi de divertisment pentru copii. 

La rândul lui, Matthias a lucrat în Germania, Austria şi Liechtenstein, în perioada 2011-2013, ca animator de copii, la hoteluri, campinguri şi locuri de relaxare. Veniturile fiecăruia erau în jur de 800-1.500 de euro/lună, primind mâncare şi cazare de la angajatori. Din veniturile realizate, cei doi își permiteau să plece în concedii în Thailanda, Cambodgia, România, Danemarca, Olanda, Liechtestein.

Procurorii DIICOT îi acuzau că veneau cu trenul în România, iar în Gara de Nord ar fi racolat copii dintr-un centru de plasament. Daniel și Mundin susțin că ei înșiși sunt victime și că, în realitate, cel care ar fi abuzat de minori era un apropiat al lor, un cetățean elvețian, arestat în timpul aceleiași operațiuni. Otto Daniel, condamnat: „Sentința este ilegală. România face o mare greșeală. Nu suntem vinovați. Totul e o invenție”. Elvețianul a fost și el condamnat la trei ani și jumătate de închisoare. 

 


DISPUTĂ

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, propune un act normativ prin care deținuții care au stat în condiții necorespunzătoare vor primi despăgubiri materiale. Federaţia Sindicatelor din Administraţia Natională a Penitenciarelor (FSANP), se opune acestei inițiative, susținând că victimele infracțiunilor sunt cele care ar trebui despăgubite, nu deținuții. „Plata acestei despăgubiri să fie acordată și victimelor infracțiunilor în cuantum cel puțin egal cu cea a infractorului. Considerăm că dacă statul român își poate permite să premieze hoți, tâlhari, corupți, criminali, trebuie să poată plăti o despăgubire și victimelor sau familiilor acestora pentru suferințele îndurate“, precizează sindicaliştii. În replică, ministrul Toader a declarat, pentru stiripesurse.ro, că legea prevede deja modalitatea de despăgubire a victimelor. „Victimele infracţiunii se constituie parte civilă în procesul penal. Paguba o repară cel care o produce, nu statul“, afirmă ministrul Justiţiei.

Comentarii

loading...