9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăMartor la DNA: Marta i-a dat bani lui Dragoș Dobrescu pentru PNL

Martor la DNA: Marta i-a dat bani lui Dragoș Dobrescu pentru PNL

Un colaborator de-al lui Codruț Marta, Ștefan Pușcașu le-a confirmat procurorilor anticorupție că Dragoș Dobrescu a fost ”alimentat” cu bani de către Codruț Marta.

 

Ultimul dosar instrumentat de procurorul Carmen Damian de la Direcția Națională Anticorupție împotriva foștilor șefi ai Fiscului din regimul Băsescu, Sorin Blejnar – ANAF, Sorin Florea – Garda Financiară și Viorel Comăniță – ANAF, este spectaculos din perspectiva informațiilor pe care procurorul de caz a reușit să le strângă despre funcționarea rețelei de evaziune fiscală cu produse petroliere care i-ar fi alimentat cu bani negri pe cei trei menționați mai sus dar și pe fostul șef de cabinet al lui Sorin Blejnar, ”dispărutul” Codruț Marta.

Procurorul Damian a reușit să obțină confesiunea unui personaj extrem de apropiat de gașca celor trei menționați mai sus, pe care l-a audiat, oferindu-i calitatea de martor cu identitate protejată, și de la care a obținut informații despre circuitul banilor și persoanele care i-ar fi sprijinit pe Blejnar & co.

Amănunte foarte importante dacă ținem cont că cercul de putere construit în jurul lui Sorin Blejnar era apropiat de celebrul Grup de la Monaco, un alt centru de putere din care făceau parte oameni de afaceri, în marea lor majoritate discreți ca prezență în spațiul public.

Spre exemplu, martorul audiat de DNA a povestit anchetatorilor că în perioada 2010 – 2012 foarte multe persoane din ”lumea bună” apela la Codruț Marta de la care cereau diferite sume de bani în numerar. ”Adică, se știa că Marta Codruț Alexandru are bani cash. Nu am înțeles de ce, deși toți erau foarte bogați nu aveau numerar. Banii reali, cash, în mediul lor erau destul de prețioși, cel puțin din ce spunea Marta Codruț Alexandru. Adică, toți erau foarte bogați, dar nu aveau bani. Îi aveau blocați în diverse bunuri, care, chipurile, nu puteau fi vândute”, a explicat martorul cu identitate protejată celor de la DNA.

Același martor a început ulterior să ofere detalii concrete procurorilor DNA.

”Între persoanele care apelau la Marta Codruț Alexandru știu că erau Elan Schwartzenberg care era lângă el mai tot timpul și Dragoș Dobrescu. Știu de o sumă remisă de Marta Codruț Alexandru lui Dobrescu de aproximativ 250.000 de euro, sumă pe care Codruț mi-a spus că a dat-o în 2012, iarna pentru bunul mers al lucrurilor, în eventualitatea unei veniri a PNL-ului la putere. În perioada în care se vehicula informația privind schimbarea lui Blejnar Sorin, Marta Codruț Alexandru mi-a spus că s-a certat foarte tare Dobrescu. Nu știu dacă subiectul erau cei 250.000, pe care se pare că-i dăduse degeaba sau altceva. Oricum se ajunsese la reproșuri destul de tari într-o convorbire telefonică. M-a surprins că ei au folosit telefonul pentru asta. Despre ce vorbeau și pentru ce a fost cearta, nu știu, dar a fost destul de aprigă”, a povestit martorul cu identitate protejată în fața procurorului DNA.

Informațiile oferite de martorul cu identitate protejată au fost confirmate în fața celor de la DNA și de o altă persoană, Ștefan Pușcașu, un membru al rețelei folosit de Codruț Marta pentru a transporta banii negri, cash, cu valiza, către diferite persoane.

”Am fost la Dragoș Dobrescu de trei ori. Prima dată am fost cu Codruț Marta, a doua oară am fost singur și i-am dus 70.000 – 80.000 euro, iar a treia oară l-am dus pe Codruț până acolo cu mașina, iar Codruț avea la el peste 100.000 de euro, pe care urma să-i dea lui Dragoș Dobrescu. Am avut o discuție cu Codruț, în mașină spre biroul lui Dragoș Dobrescu. Din câte am înțeles, Codruț a vrut să-i dea banii lui Dragoș Dobrescu pentru ca acesta să-i păstreze până când Codruț va avea nevoie de ei sau va avea nevoie ca Dragoș Dobrescu să-l ajute. Nu am înțeles eu prea bine la ce se referea Codruț. Biroul lui Dragoș Dobrescu era în zona Floreasca, pe strada cu scuar pe mijloc, dinspre Televiziune pe partea stângă, cred că e vorba de Bd. Primăverii, clădirea Monolit. Nu știu ce s-a întâmplat ulterior cu banii care au rămas la Dragoș Dobrescu”, a declarat Ștefan Pușcașu atunci când a fost audiat la DNA.

Omul de afaceri Dragoș Dobrescu este unul din cei mai discreți milionari în euro din Grupul Monaco. În România el a fost implicat în principal în afaceri imobiliare multe derulate în Sectorul 6 pe vremea când primar era Cristian Poteraș. Dobrescu a mai fost pentru o scurtă perioadă de timp și acționar cu o cotă importantă în societatea Romprest.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă