Stelian Ion (Foto: Facebook)

Judecătorii îi cer ministrului Stelian Ion să reia procedura de numire a reprezentantului EUROJUST

Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) îi cere ministrului Justiției, Stelian Ion, să reia procedura de numire a reprezentantului României la EUROJUST.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 10.03.2021 - 13:43

Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) îi cere ministrului Justiției, Stelian Ion, să reia procedura de numire a reprezentantului României la EUROJUST.

"Uniunea Națională a Judecătorilor din România îi solicita Ministrului Justiției Stelian Ion să reia procedura de selecție pentru membrul național EUROJUST, cu respectarea expresă a legislației interne și a prevederilor Regulamentului UE 2018/1727, ce impune includerea în selecție numai a judecătorilor și procurorilor", anunță un comunicat de presă difuzat miercuri, 10 martie 2021.

UNJR consideră că includerea de către Ministerul Justiției, în procedura de selecție demarată în 6 noiembrie 2020 si aflată în curs de desfășurare, printre persoanele selectate ca viitor membru național EUROJUST a doua persoane „asimilate judecătorilor si procurorilor” este o vădită încălcare a legislației naționale si europene, cu riscul compromiterii anchetelor penale și a cooperării judiciare dintre Romania și celelalte state membre UE.

UNJR transmite acest punct de vedere după ce, în anunțul de începere a procedurii de selecție, "s-a indicat în mod vădit nelegal" că poate fi numită în poziția de membru național EUROJUST o persoana care, printre alte condiții, are o vechime de minimum 12 ani în funcția de judecător, procuror sau „magistrat asimilat”, aceasta din urmă funcție fiind inexistentă în dreptul național al României.

Comentarii