11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăGrupare care exploata sclave sexuale din România în marea Britanie, destructurată în...

Grupare care exploata sclave sexuale din România în marea Britanie, destructurată în Scoția

În perioada octombrie 2018 – septembrie 2020, polițiștii specializați în combaterea traficului de persoane din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și  procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală au investigat activitatea unei grupări infracționale, formate din 28 de persoane, specializate în trafic de persoane și de minori în scopul exploatării sexuale, pe relația România – Marea Britanie (Scoția).

La data de 9 septembrie 2020, s-a acționat simultan pe teritoriul României și Marii Britanii, fiind efectuate 32 de percheziții domiciliare, 23 pe teritoriul României – în județele Ilfov, Călărași și Caraș-Severin și 9 percheziții pe teritoriul Marii Britanii.

În România, polițiștii au depistat și condus la sediul D.I.I.C.O.T. 14 persoane bănuite, iar alte 3 persoane bănuite de apartenență la grupare și 7 complici cu activitate infracțională în Marea Britanie au fost reținuți de autoritățile britanice.

În urma efectuării perchezițiilor, au fost ridicați bani susceptibili a proveni din infracțiuni, 4 autoturisme de lux, documente, înscrisuri și telefoane mobile.

Membrii grupări sunt cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane, trafic de minori, proxenetism, constituire a unui grup infracțional organizat și spălare de bani.

Aceștia ar fi recrutat tinere, cu preponderență din mediul rural, care proveneau din familii destrămate și fără posibilități financiare, cărora le-ar fi promis o viață lipsită de griji. Recrutarea s-ar fi realizat prin metoda ,,loverboy”, victimele fiind seduse, iar apoi determinate să le remită membrilor grupării sumele de bani obținute.

De asemenea, unele tinere ar fi fost agresate fizic și psihic de către membrii grupului infracțional organizat.

Tinerele ar fi fost exploatate pe teritoriul Marii Britanii, în imobile închiriate de către liderul grupării și transportate de către membrii grupării infracționale organizate în vederea întreținerii relațiilor sexuale cu clienții.

Liderii grupării erau responsabili de crearea profilelor on-line ale tinerelor, de promovarea anunțurilor și de încasarea banilor pe cardurile personale, victimele nefiind în contact direct cu banii obținuți din exploatarea lor sexuală.

De asemenea, tinerelor li s-ar fi promis faptul că banii vor fi investiți în case și mașini pe care le vor avea împreună cu partenerii lor de viață, însă de cele mai multe ori membrii grupării infracționale organizate ar fi racolat alte tinere pe care le-ar fi exploatat sexual, extinzându-se în permanență pe teritoriul Marii Britanii, sub atenta supraveghere a liderilor grupării.

Gruparea infracțională ar fi fost coordonată de un lider, acesta stabilind activitățile pe care ceilalți membri ai grupării le desfășurau, în calitate de șoferi, supraveghetori sau persoane terțe prin intermediul cărora liderii transferau către rudele lor de pe teritoriul României sumele de bani obținute din exploatarea sexuală a tinerelor pe teritoriul Marii Britanii.

Membrii grupului infracțional organizat dispuneau de sume mari de bani, de autoturisme scumpe și ar fi cheltuit sume însemnate în localuri selecte și restaurante.

Pentru documentarea cauzei, a fost utilizat sprijinul EUROPOL prin care s-a efectuat un schimb constant de informații cu partenerii din Marea Britanie, precum și Biroul Atașatului de afaceri Interne al MAI în Marea Britanie.

Totodată, în vederea eficientizării fluxului informațional și a stabilirii activităților punctuale, autoritățile române și britanice au participat la mai multe întâlniri de coordonare sub egida EUROJUST.

Pentru o abordare integrată a acestei investigații transfrontaliere și pentru eficientizarea schimbului de material probator privind persoanele bănuite, autoritățile de aplicare a legii din România și Marea Britanie au semnat în luna februarie 2019 un acord pentru constituirea unei Echipe Comune de Anchetă – JIT (Joint Investigation Team).

Documentarea activității infracționale precum și cooperarea polițienească și judiciară internațională au fost efectuate cu sprijinul Police Scotland – National Human Trafficking Unit, Europol, Eurojust și al Biroului Atașatului de Afaceri Interne al MAI din cadrul Ambasadei României la Londra.

Autoritățile de aplicare a legii din România sunt lideri la nivelul comunității europene în materia inițierii, implicării și finalizării pozitive a Echipelor Comune de Anchetă – JIT (Joint Investigation Team), cel mai eficient instrument european de cooperare în destructurarea grupărilor transnaționale implicate în traficul de persoane.

Cooperarea polițienească și judiciară în materia combaterii traficului de persoane între România și Marea Britanie prin intermediul Echipelor comune de anchetă (JIT) este un exemplu de bune practici la nivel European.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă