Moartea suspectă a procurorului Schiffbeck. De ce s-ar fi sinucis fostul șef al DNA Timișoara

Moartea violentă a procurorului Tamas Schiffbeck, la sfârșitul săptămânii trecute, a zguduit opinia publică din Timișoara, unde acesta a condus, mai mulți ani, structura județeană a DNA.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 18.03.2019 - 13:28

Procurorul Tamas Schiffbeck, fostul șef al DNA Timișoara, s-a sinucis vineri dimineață, aruncându-se pe geamul biroului în care lucra, aflat la etajul 6. Moartea violentă a acestuia seamănă izbitor cu cea a lui Cristian Panait, fost procuror la Parchetul General, care s-a aruncat pe geamul locuinței, acum câțiva ani.

Conducerea DNA a transmis un comunicat în care își anunța ”profundul regret pentru încetarea din viață a domnului procuror Tamas Schiffbeck, un bun coleg și un profesionist desăvârșit” și în care preciza că nu are cunoștință ca procurorul Schiffbeck să fi fost vizat de vreo “anchetă penală sau disciplinară”.

Polițiștii au deschis un dosar pentru moarte violentă, sub coordonarea procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiș. Fostul procuror Schiffbeck avea 48 de ani, era căsătorit și avea doi copii, dintre care unul minor, iar până în acest moment ipoteza invocată oficial este că Tamas Schiffbeck s-ar fi sinucis întrucât era marcat de suferința soției sale, care este internată în spital.

Schiffbeck lucrase ca procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Timişoara, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş, la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara, la DIICOT – Serviciul Teritorial Timişoara, precum și la Serviciul Teritorial Timişoara al DNA, fiind chiar șeful acestei structuri, între anii 2009 și 2015. Ulterior, Schiffbeck s-a întors în funcția de procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timișoara.

Foarte interesant este faptul că, în anul 2015, lui Tamas Schiffbeck i s-a respins cererea de a continua să lucreze în cadrul DNA.

”Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât respingerea solicitării domnului procuror Schiffbeck Tamas de continuare a activităţii la Serviciul Teritorial Timişoara din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, după încetarea mandatului în funcţia de procuror-șef al Serviciului Teritorial Timişoara din cadrul acestei structuri specializate. De asemenea, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât continuarea activităţii domnului procuror Schiffbeck Tamas la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara (unitate de parchet de unde provine), după încetarea mandatului în funcţia de procuror-șef al Serviciului Teritorial Timişoara din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, începând cu data de 25.06.2015”, preciza un comunicat al CSM, citat de presa locală din Timișoara. Anterior, numele lui Schiffbeck intrase în atenția opiniei publice în contextul unei anchete realizate de structura centrală a DNA la Primăria Timișoara. Anchetatorii cercetau vânzarea ilegală a unor locuințe în baza Legii 112/1995, iar Schiffbeck își cumpărase și el un asemenea apartament, la sfârșitul anului 1999. În aceeași anchetă ar fi fost implicat și numele unui alt procuror, Vasile Speriuși, care a condus DNA Timișoara înaintea lui Schiffbeck, în perioada -anilor -2003-2009. 

Comentarii