Foto: Mihai Diac

CSM sesizează Inspecția Judiciară pentru a verifica dacă se respectă independența magistraților

Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Inspecţia Judiciară pentru a verifica o serie de informații prezentate într-o declarație a ministrului Justiţiei, Stelian Ion.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 14.03.2021 - 09:43

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Bogdan Mateescu, a sesizat Inspecţia Judiciară pentru a verifica o serie de informații prezentate într-un interviu acordat de ministrul Justiţiei, Stelian Ion.

Potrivit unui comunicat difuzat de CSM vineri, 12 martie 2021, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii a sesizat Inspecţia Judiciară pentru a efectua verificări în vederea apărării independenţei procurorilor. Aceste verificări vor analiza afirmaţiile prezentate, într-un interviu, de ministrul Justiţiei, Stelian Ion.

"Întrucât aceste afirmaţii ar putea fi percepute ca generalizând încălcări ale legii în activitatea Parchetelor, se impune ca, în limita verificărilor prevăzute de art. 30 din Legea 317/2004, să se clarifice: dacă prin soluţiile dispuse de procurori constând în declinări de competenţă, reuniri, preluări 's-au eludat' normele de competenţă prevăzute de lege, dacă aceleaşi soluţii au determinat 'tergiversări de dosare' sau 'soluţii dinainte dorite', dacă au existat 'preluări de dosare cu japca' de către unele unităţi de parchet de la altele şi dacă însăşi utilizarea expresiei 'cu japca', faţă de semnificaţia sa, este compatibilă cu discursul public al ministrului Justiţiei prin raportare la soluţiile dispuse de procurori în instrumentarea unor dosare penale", anunță comunicatul de presă transmis de CSM.

Comunicatul CSM a venit la o zi după ce, joi, site-ul G4Media.ro a publicat un interviu acordat de ministrul Stelian Ion, în care ministrul anunța că urmează să-i ceară procurorului general să dispună un control la unităţile de Parchet, pentru a verifica cum sunt declinate sau preluate anumite dosare.

"Vreau să am o imagine de ansamblu cu privire la toate unităţile de Parchet pentru a veni în final cu nişte propuneri concrete, astfel încât genul ăsta de preluare de dosare cu japca să nu se mai poată realiza", anunțase, în interviu, ministrul Justiţiei, Stelian Ion.

După cum se știe, Stelian Ion este de profesie avocat, astfel că se poate presupune că a făcut această afirmație și pe baza experienței dobândite înainte de a deveni ministru.

Comentarii