9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAvocații din SUA cer României să respecte independența profesiei lor

Avocații din SUA cer României să respecte independența profesiei lor

Organizația profesională a avocaților din SUA, American Bar Association, a transmis un mesaj autorităților de la București, în care avertizează România că trebuie să respecte drepturile avocaților și independența acestei profesii.

După cum se știe, profesia de avocat face parte din categoria denumite “liberale”, indispensabilă funcționării unei societăți democratice. American Bar Association atrage însă atenția României că avocaților trebuie să li se garanteze independența profesională și să nu fie supuși unor presiuni din partea statului – nici măcar din partea procurorilor. Avocații din SUA readuc în discuție, în acest context, cazul avocatului român Robert Roșu, care a fost condamnat definitiv la cinci ani închisoare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei Băneasa.

„Printre îngrijorările noastre se află un model de încălcări a drepturilor avocaților în România. Câteva cazuri larg mediatizate au evidențiat practici din cadrul procedurilor penale din România care încalcă independența profesiei de avocat și principiile statului de drept. Aceste practici contravin conceptului tradițional al unui echilibru corect între acuzare și apărare și subminează confidențialitatea profesională a relației dintre avocat și client. Prin aceasta amenință dreptul acuzatului la un proces echitabil”, a declarat Patricia Lee Refo, președinta American Bar Association, la Congresul Avocaților, organizat de Uniunea Naţională a Barourilor din România.

Organizația American Bar Association reclamă faptul că, în România, „anumite acţiuni legitime prestate de avocaţi în calitate de reprezentanţi ai clienţilor lor au fost etichetate ca fiind activităţi infracţionale”, precum și faptul că, alteori, avocaţii din România au fost acuzaţi de „delict de opinie” pentru raţionamentul juridic pe care aceştia îl fac în susţinerea intereselor clienţilor lor şi pentru acţiunile desfăşurate în cadrul normal al exercitării profesiei de avocat.

Cazul concret invocat este cel al lui Robert Roșu, care a fost condamnat în decembrie 2020 de Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), pe baza unui rechizitoriu întocmit de procurorii români. 

„Robert Roşu a fost condamnat pe 17 decembrie în dosarul Ferma Băneasa, faptele pentru care a fost acuzat fiind unele normale în exercitarea profesiei de avocat. Avocatul a fost trimis în închisoare în baza unei minute. Hotărârea judecătorească a fost publicată abia câteva luni mai târziu, în ciuda faptului că, legal, motivarea trebuie publicată în decurs de 30 de zile”, subliniază American Bar Association.

Față de situația înregistrată în cazul lui Robert Roșu au protestat deja și avocații români. Motivarea instanței supreme din România este considerată de avocații români drept inconsistentă și neconvingătoare. 

”În urma lecturării respectivelor pasaje, putem concluziona că se confirmă temerile de la finalul anului trecut, referitoare la condamnarea unui avocat pentru opiniile juridice și susținerile făcute în calitate de reprezentant al clientului”, argumenta, în aprilie 2021, Societatea de avocatură Iordăchescu și Asociații, din Cluj-Napoca.

În decembrie 2020 și în martie 2021, sute de avocaţi au protestat la Curtea de Apel Bucureşti faţă de condamnarea avocatului Robert Roşu în dosarul Ferma Băneasa, cerând ”interzicerea identificării avocatului cu clientul” precum și motivarea hotărârii unei instanțe “la data pronunţării”.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă