16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAugustin Lazăr: Portrete-robot ale autorilor infracţiunii de abuz în serviciu

Augustin Lazăr: Portrete-robot ale autorilor infracţiunii de abuz în serviciu

“Rezultă, atât din studiul DNA, cât şi din studiile colegilor din Parchetul General, că un prim portret-robot priveşte funcţionarul public, care este fie dintre cei aleşi – primari, viceprimari, preşedinte de consiliu judeţean, consilier local sau judeţean, fie dintre funcţionarii publici care au fost numiţi, direct sau prin concurs – director, director adjunct, şef de serviciu. Aceste persoane au o conduită caracterizată ca fiind abuzivă, pentru că depăşeşte cadrul legal al atribuţiilor lor de serviciu, exercitate prin încălcarea legii (…). Un astfel de funcţionar are o conduită abuzivă şi, pentru a-şi rezolva interesele proprii, pentru a obţine un folos propriu sau pentru alte persoane, exercită o astfel de conduită, evident cu încălcarea deontologiei minime pe care trebuie să o aibă un funcţionar public”, a spus Augustin Lazăr.

Un alt portret-robot este cel al autorului “din umbră”, care acţionează mult mai sofisticat şi evită să se expună în mod direct.

“Mai interesant este portretul robot mai sofisticat al celuilalt funcţionar public, care este autorul din spatele autorilor (…). Am socotit necesar să subliniez existenţa unui autor din spatele autorilor, unul mai sofisticat, care foloseşte un alt funcţionar public pe care îl pune în faţă, numit în termeni de argou ‘om de paie’, ‘paravan’, ‘pion’, ‘cap de lemn’ – ‘testa di legno’, cum spuneau colegii italieni. (…) Conduita aceasta abuzivă o remarcăm în câteva domenii: achiziţii de bunuri şi servicii supraevaluate, proiecte de infrastructură, lucrări de construcţii şi întreţinere de drumuri, finanţări de proiecte culturale. Sunt numai câteva domenii pe care le-am remarcat, dar există numeroase altele”, a explicat procurorul general.

În opinia sa, incriminarea foarte clară a infracţiunii de abuz în serviciu este absolut necesară, în condiţiile în care cei care comit astfel de fapte reuşesc să eludeze cu uşurinţă măsurile de prevenire a fraudelor.

“Este necesară sancţionarea penală a celor care, în dispreţul ordinii de drept, vor neapărat să ajungă la beneficii, chiar cu riscul sacrificării unor apropiaţi din jurul lor. (…) Este absolut surprinzător să gândim, că, atunci când există moduri de operare atât de sofisticate, să ne lipsim şi de minima incriminare pe care o avem”, a mai spus Augustin Lazăr.

Procurorul general a participat, miercuri, la dezbaterea cu tema: “Frauda şi corupţia în domeniul achiziţiilor publice. De la combatere la prevenire”, organizată de DNA.

Cele mai citite

De ce să alegi călătoria cu autobuzul sau autocarul de la Bucureşti la Chişinău?

Călătoria cu autobuzul sau autocarul de la București la Chișinău poate fi o opțiune excelentă pentru cei care caută o modalitate confortabilă și accesibilă...

MApN anunță că NATO a efectuat un amplu exercițiu de dislocare a trupelor în Slovenia, Ungaria și România

Ministerul Apărării Naționale(MApN) a anunțat joi că Alianța Nord-Atlantică, prin intermediul Corpului de Dislocare Rapidă Italia (NRDC-ITA) a desfășurat, în perioada 15-24 aprilie, exercițiul...

ONV LAW își extinde echipa de avocați și își mărește portofoliul de proiecte cu 20%, în primele 3 luni ale anului

ONV LAW, una dintre cele mai dinamice case de avocatură din România, își extinde echipa cu 6 noi avocați, ca urmare a creșterii portofoliului de...
Ultima oră
Pe aceeași temă