A fost publicat Protocolul de colaborare dintre SRI şi Parchetul General

SRI a publicat protocolul de colaborare cu Parchetul General. Protocolul de colaborare încheiat de Serviciul Român de Informaţii (SRI) cu Parchetul General în anul 2009 a fost publicati pe site-ul instituţiei.

Iulian Budușan 0 comentarii

Actualizat: 30.03.2018 - 11:44

SRI a publicat protocolul de colaborare cu Parchetul General, aşa cum a anunţat joi seara Ovidiu Marincea, purtătorul de cuvânt al Serviciului. Documentul declasificat are 18 pagini.

Vezi aici documentul. 

Purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informaţii, a declarat, joi, seara, într-un interviu pentru B1 TV, că ofiţerii SRI nu au efectuat anchete penale împreună cu procurorii, atribuţia acestora fiind aceea de a furniza informaţii către parchete.

Întrebat dacă ofiţerii SRI au efectuat anchete penale alături de procurori, Ovidiu Marincea a spus:" Răspunsul este nu. Nu, protocolul nu prevede ca ofiţerul SRI să îşi aroge atribuţii altele decât cele prevăzute de lege. (...)Nu veţi avea surprize citind acest protocol pentru că veţi constata că se vorbeşte despre regulile pe care trebuie să le respecte ambele instituţii atunci când aplică legea. Se vorbeşte despre drepturile cetăţenilor care trebuie respectate în acest protocol. Sunt invocate decizii ale CAST şi nu cred că veţi găsi ceva ilegal".

Marincea a explicat că ofiţerii SRI au atribuţia de a furniza informaţii către procurori, urmând, mai departe, ca parchetul să decidă ce au de făcut cu acele date.

 Potrivit purtătorului de cuvânt al SRI, după decizia 51/2016 a Curţii Constituţionale a României, protocolul de colaborare între SRI şi Parchetul General nu s-a mai aplicat.

Știre în curs de actualizare

Comentarii