Pânฤ la jumฤtatea anului, bฤncile greceลti vor reuลi sฤ-ลi majoreze capitalul în aลa fel încât sฤ aibฤ printre cei mai buni indicatori de prudenลฃialitate în România. Este nevoie de circa 6 miliarde de euro pentru cei patru giganลฃi greci prezenลฃi ลi în România, adicฤ National Bank of Greece, Alpha, Piraeus ลi Eurobank.
Grecia a depฤลit perioada de „panicฤ ลi nervozitate“ iar bฤncile elene vor fi în curând cele mai bine capitalizate din Europa, a declarat directorul general al Piraeus Bank, Anthimos Thomopoulos, într-un interviu acordat CNBC. Declaraลฃia ลefului Piraeus, unul din cele mai mari grupuri elene, vine într-un moment în care banca a anunลฃat cฤ va accesa pieลฃele pentru a obลฃine cei 1,75 miliarde de euro necesari pentru majorarea capitalului. Este prima bancฤ din Grecia care va emite obligaลฃiuni pentru a-ลi majora capitalul, de la debutul crizei din zona euro.
La un an de la criza care a zguduit statul vecin, Cipru, Thomopoulos a dat asigurฤri cฤ nu existฤ posibilitatea unui astfel de eveniment în Grecia. „Bฤncile sunt mult mai stabile. Cred cฤ o serie de bฤnci elene vor fi în final unele din cele mai bine capitalizate din Europa, dupฤ publicarea rezultatelor testelor de stres. Am depฤลit cea mai dificilฤ perioadฤ“, a afirmat ลeful Piraeus. Acesta a explicat cฤ existฤ un apetit clar al investitorilor pentru titlurile de valoare elene: „Ultima datฤ când am încercat sฤ ne majorฤm capitalul, în urmฤ cu ลase luni, vorbeam de speranลฃele legate de începerea redresฤrii ลฃฤrii, dar acum ne referim la fapte. Existฤ multe semne pozitive, sunt convins cฤ bฤncile din Grecia vor accesa cu succes pieลฃele pentru a-ลi majora capitalul“.
Teste peste teste
BoG a derulat o nouฤ rundฤ de teste de stres în rândul instituลฃiilor financiare elene pentru a stabili dacฤ recapitalizarea de 28 miliarde euro, efectuatฤ în vara anului trecut, le-a fฤcut capabile sฤ absoarbฤ ลocuri viitoare, în condiลฃiile în care valoarea creditelor neperformante continuฤ sฤ creascฤ. Conform rezultatelor, bฤncile elene au nevoie de majorarea capitalului cu încฤ 6,4 miliarde de euro, din care 5,8 miliarde de euro sunt pentru primele patru instituลฃii ale ลฃฤrii: National Bank of Greece, Piraeus, Alpha ลi Eurobank.
Un oficial BCE a declarat pentru o publicaลฃie elenฤ cฤ este puลฃin probabil ca rezultatele testelor de stres derulate de BCE sฤ aibฤ impact asupra instituลฃiilor financiare elene iar reprezentanลฃii UE, BCE ลi FMI se aลteaptฤ ca necesitฤลฃile de capital ale bฤncilor elene sฤ fie cu 2-3 miliarde de euro mai ridicate decât cele anunลฃate de Banca Greciei. Principalele bฤnci din Grecia sunt prezente ลi pe piaลฃa din România: Piraeus Bank, National Bank of Greece, acลฃionar majoritar la Banca Româneascฤ, EFG Eurobank, care controleazฤ Bancpost ลi Alpha Bank.
Pânฤ la finele lui iunie vor avea banii
Banca Centralฤ Europeanฤ nu va comenta rezultatele testelor de stres anunลฃate sฤptฤmâna trecutฤ de Banca Greciei, dar se aลteaptฤ ca instituลฃiile financiare elene sฤ-ลi majoreze capitalul pânฤ la sfârลitul lunii iunie, a declarat un oficial al BCE. Necesarul de capital al bฤncilor elene, estimat de compania de consultanลฃฤ BlackRock, ลฃine de competenลฃa exclusivฤ a Bฤncii Centrale a Greciei, deoarece BCE va anunลฃa în toamnฤ rezultatele propriilor sale teste de stres.
ลi totuลi sunt probleme
Grecia ลi troika creditorilor internaลฃionali nu au reuลit încฤ sฤ ajungฤ la un acord care sฤ permitฤ eliberarea unei noi tranลe din programul de sprijin, transmite Reuters. Principalul punct de disputฤ apฤrut în cursul discuลฃiilor care au avut loc miercuri între ministrul grec de Finanลฃe, Yannis Stournaras, ลi creditorii internaลฃionali îl reprezintฤ necesitฤลฃile de capital ale bฤncilor greceลti. În timp ce Banca centralฤ a Greciei susลฃine o cifrฤ de 6 miliarde euro, troika apreciazฤ cฤ bฤncile greceลti ar avea nevoie de 9 miliarde euro. În aceste condiลฃii, oficialii greci au sugerat ca troika sฤ aprobe ultima revizuire a programului de sprijin, lฤsând la o parte disputa privind necesitฤลฃile de capital ale bฤncilor.
„Dezacordul dintre troika ลi Grecia cu privire la bฤnci nu ar trebui sฤ constituie un motiv pentru a nu încheia revizuirea“, a declarat un înalt oficial din Ministerul grec de Finanลฃe. Acesta a mai spus însฤ cฤ Grecia nu crede cฤ este posibil sฤ ajungฤ la un acord cu creditorii înainte de reuniunea de luni a Eurogrupului. Separat, Bloomberg a informat cฤ FMI ar dori sฤ aibฤ un cuvânt important de spus în ceea ce priveลte bฤncile greceลti deoarece este îngrijorat cฤ BCE este mult prea îngฤduitoare cu ele. Potrivit unor surse din apropierea discuลฃiilor, FMI considerฤ cฤ analiza derulatฤ anul trecut de BlackRock în rândul bฤncilor greceลti (potrivit cฤreia bฤncile greceลti ar avea nevoie de 6 miliarde euro) este mult prea optimistฤ. În plus, Fondul este îngrijorat cฤ BCE, care va derula propriile sale teste de stres la finele anului, nu va obliga Banca centralฤ a Greciei sฤ revizuiascฤ estimฤrile BlackRock.
O nouฤ epocฤ bancarฤ
Comisia Europeanฤ a propus înfiinลฃarea unei autoritฤลฃi unice care va avea puterea de a decide când bฤncile trebuie salvate sau închise, în pofida faptului cฤ oficialii germani sunt de pฤrere cฤ aceste prevederi încalcฤ tratatele europene. Potrivit unui comunicat al Comisiei, mecanismul unic de rezoluลฃie pentru uniunea bancarฤ va avea un nou board, format din reprezentanลฃii Bฤncii Centrale Europene, Comisiei Europene ลi ai autoritฤลฃilor naลฃionale competente (ลi anume, cele ale statelor în care se aflฤ sediul central al bฤncii, precum ลi sucursale ลi/sau filiale ale acesteia). Acest comitet ar avea competenลฃe largi pentru a analiza ลi a defini modul de abordare a rezoluลฃiei unei bฤnci: ce instrumente trebuie utilizate ลi cum ar trebui sฤ se implice Fondul european de rezoluลฃie.
De asemenea, Comisia propune înfiinลฃarea unui Fond unic de rezoluลฃie bancarฤ, sub controlul Comitetului unic de rezoluลฃie pentru a asigura cฤ, în timpul procesului de restructurare, banca beneficiazฤ de un sprijin financiar pe termen mediu. Fondul respectiv ar fi finanลฃat prin contribuลฃii ale sectorului bancar, înlocuind fondurile naลฃionale de rezoluลฃie ale statelor membre care fac parte din zona euro ลi ale statelor membre care participฤ la uniunea bancarฤ. „Cu aceastฤ propunere, sunt întrunite toate elementele necesare pentru instituirea unei uniuni bancare menite sฤ consolideze bazele acestui sector, sฤ restabileascฤ încrederea ลi sฤ remedieze fragmentarea pieลฃelor financiare“, a declarat preลedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso. „Nu putem elimina riscul unor viitoare falimente bancare, dar, datoritฤ mecanismului unic de rezoluลฃie ลi Fondului de rezoluลฃie, bฤncile, ลi nu contribuabilii europeni, ar trebui sฤ fie cele care sฤ-ลi asume, în viitor, responsabilitatea pierderilor“, a adฤugat Barroso.
Garanลฃii pentru clienลฃi
Comisia Europeanฤ va propune ลi o modificare a directivelor sale pentru a garanta protecลฃia tuturor deponenลฃilor în caz de faliment bancar. Este o variantฤ total opusฤ celei vehiculate pânฤ acum, adicฤ salvarea bฤncilor prin suprataxarea deponenลฃilor.
Bruxelles-ul considerฤ cฤ garanลฃiile de stat, care protejeazฤ în prezent depozitele în limita a 100.000 de euro, sunt insuficiente, aratฤ Agerpres, care face referire la un document european.
„Dacฤ deลฃinฤtorii de conturi mari s-ar teme de o expropriere în cazul unei crize a bฤncii lor, s-ar îngrฤmฤdi la ghiลeuri sฤ-ลi goleascฤ depozitele“, ceea ce ar putea sฤ ameninลฃe stabilitatea financiarฤ a unei ลฃฤri, scrie Handelsblatt.
Pentru a evita o astfel de situaลฃie, Comisia Europeanฤ apฤrฤ o „preferinลฃฤ“ pentru toลฃi deponenลฃii, ceea ce ar reduce expunerea acestora la pierderi în cazul falimentului unei bฤnci ลi i-ar plasa într-o poziลฃie mai bunฤ decât pe creditori, continuฤ sursa citatฤ. Acest subiect, care va fi discutat la reuniunea miniลtrilor de Finanลฃe din UE (Ecofin) de la Bruxelles, scrie ziarul, provoacฤ totuลi dezbateri în Europa. Anumite ลฃฤri, printre care ลi Franลฃa, se opun protejฤrii totale a depozitelor, potrivit unor surse europene consultate de AFP.
Regula europeanฤ este aceea cฤ depozitele de pânฤ la 100.000 de euro sunt garantate. Deลi în acest moment acordul din Cipru presupune protejarea acestor depozite, un acord iniลฃial, care a picat în Parlament, avea în vedere impozitarea cu 6,75% a depozitelor sub 100.000 de euro, noteazฤ portalul economica.net într-o analizฤ care îลi propune sฤ rฤspundฤ la cele mai importante întrebฤri privind siguranลฃa depozitelor bancare din România.
Bฤncile româneลti care participฤ la Fondul de Garantare a Depozitelor în sistemul bancar cotizeazฤ cu o sumฤ lunarฤ. Fiecare deponent este asigurat în limita a 100.000 de euro per bancฤ. Astfel, dacฤ are mai multe depozite de pânฤ la 100.000 de euro la mai multe bฤnci, atunci toลฃi banii lui sunt asiguraลฃi. Prin depozit se înลฃelege: cont curent (inclusiv ceea ce în accepลฃiunea popularฤ se numeลte cont de salarii), cont de economii, depozit la termen, libret de economii. În cazul în care o bancฤ nu îลi mai poate asuma obligaลฃiile de platฤ cฤtre deponenลฃi, atunci revine în sarcina Fondului de Garantare (FGDB) sฤ plฤteascฤ deponenลฃilor depozitele de pânฤ la 100.000 de euro.