15 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăUnde se află cele mai scumpe şi cele mai ieftine apartamente noi...

Unde se află cele mai scumpe şi cele mai ieftine apartamente noi din ţară

Cele mai scumpe apartamente noi se află în Bucureşti, urmate de cele din Braşov, Cluj Napoca -pe locul trei, Iaşi -locul patru şi Arad -locul cinci. Ca tendinţă, se remarcă reducerea diferenţei între primele cinci locuri, o uşoară aplatizare a preţurilor: dacă în vara anului trecut, apartamentele noi din Bucureşti erau în medie cu 30% mai scumpe decât în Braşov, astăzi sunt doar cu o cincime.

Preţul mediu al unui apartament nou din Bucureşti este de 1.295 euro/mp, conform indicelui companiei de evaluare imobiliară Darian, pe semestrul doi din 2011. Conform analizei evoluţiei din ultimele 12 luni, acesta a scăzut cu 15,9% (de la 1.500 euro/mp,  îniunie 2010).

În mod paradoxal, în Braşov, oraşul aflat pe locul doi în topul evaluărilor companiei Darian, preţurile apartamentelor noi au crescut, în primele şase luni din 2011, cu 7,9%, recuperând după o scădere de 3,2% în semestrul doi din 2010. Astfel, dacă la începutul acestui an o locuinţă nouă se evalua în medie la 965 euro/mp, acum aceasta este evaluată la 1.042 euro/mp.

În Braşov se poate constata că preţul apartamentelor noi este mult superior celor vechi. Acest lucru se datorează în primul rând faptului că numărul ansamblurilor rezidenţiale noi finalizate nu este unul foarte ridicat. Un alt argument al acestor preţuri ridicate îl constituie faptul că majoritatea proiectelor rezidenţiale noi sunt situate în interiorul oraşului, în zone rezidenţiale preferate, ce pot fi folosite atât ca şi apartamente de vacanţă cât şi ca locuinţe permanente. De asemenea, Braşovul este înconjurat de munţi, nu există foarte multe terenuri disponibile pentru dezvoltare“, declară Cătălin Novac, expert evaluator în cadrul companiei Darian.

Preţul mediu la apartamentele vechi din Braşov este de 887 euro/mp.

Alte oraşe în care au avut loc creşteri uşoare de preţ sunt Oradea (3,8%), Arad (3,4%) şi Timişoara (3,2%), în primele şase luni ale lui 2011.

În Cluj Napoca, oraşul aflat pe locul trei în topul celor mai scumpe apartamente noi, preţurile s-au redus, dar într-un ritm mult mai lent decât în Capitală – doar cu 1,3%, în primele şase luni, nivelul actual fiind de 1.008 euro/mp.

Motivul pentru care Cluj-Napoca se află pe un loc fruntaş în topul preţurilor unitare la apartamentele noi îl constituie faptul că acest oraş s-a bucurat de o dezvoltare aparte în ultimii ani, mare parte a investiţiilor străine derulate în provincie găsindu-şi destinaţia aici. De asemenea, nivelul de trai este mai ridicat, decât în majoritatea oraşelor ţării, Clujul fiind situat în topul oraşelor cu cele mai mari creşteri salariale“, explică expertul Cătălin Novac.

Topul preţurilor la apartamente noi, pe oraşe (euro/mp)

1.       Bucureşti             1.295

2.       Braşov                  1.042

3.       Cluj Napoca        1.008

4.       Iaşi                      972

5.       Arad                     966

6.       Constanţa           891

7.       Timişoara             886

8.       Oradea                854

9.       Bacău                 823

10.   Galaţi                   748

11.   Sibiu                     715

Sursă: Darian

Cele mai citite

Andrei Caramitru despre Nicușor Dan: “Așa dezastru colosal nu am văzut în viața mea”

Analistul economic Andrei Caramitru, fost consilier al președintelui USR, face un comentariu dur despre prestația lui Nicușor Dan ca primar al Bucuretiului, afirmând că...

Infografic FES România: Evoluția încrederii românilor în Uniunea Europeană, în contextul alegerilor europarlamentare

Monitorul Social, proiect al Friedrich-Ebert-Stiftung România, a publicat un infografic cu privire la încrederea românilor în Uniunea Europeană cu ocazia Zilei Europei, înainte de...

Biden, dialog cu Iohannis – filmul mut continuă

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Klaus Iohannis a anunțat că a avut o discuție relativ scurtă cu liderul de la Casa Albă, Joe Biden. Cei doi...
Ultima oră
Pe aceeași temă