22.4 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăUE nu mai importă alimente din Japonia. Vezi de ce

UE nu mai importă alimente din Japonia. Vezi de ce

Cel puţin 25 de state au restricţionat importurile de produse alimentare provenind din Japonia, din cauza scurgerilor de substanţe radioactive de la centrala nucleară Fukushima, grav avariată de cutremurul din 11 martie.

Potrivit agenţiei de presă Kyodo, restricţiile se extind, în timp ce guvernul a cerut statelor să se supună regulilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului, care interzic ţărilor membre să impună restricţii de import fără o bază ştiinţifică.

Totuşi, şi Guvernul nipon a cerut suspendarea transporturilor de produse (cum ar fi spanacul sau laptele) de la fermele din prefecturile Fukushima, Ibaraki, Tochigi şi Gunma.

Emiratele Arabe Unite au impus cele mai dure restricţii de import, care blochează, practic, intrarea oricărui produs alimentar proaspăt provenind din Japonia.

Filipine nu mai importă prăjituri şi ciocolată din prefecturile menţionate. Rusia a interzis importurile de produse din cele patru prefecturi, dar şi din Chiba şi Tokyo.

Singapore nu mai importă nimic nici din Saitama, Chiba, Tokio, Kanagawa, Shizuoka şi Ehime.

Statele Unite, China şi Coreea de Sud au impus interdicţii parţiale pe produsele alimentare japoneze.

Uniunea Europeană şi Brazilia au cerut guvernului japonez să dovedească faptul că produsele exportate către ele nu sunt contaminate radioactiv. Japonia nu a reuşit să îndeplinească această cerinţă, astfel că exporturile Japoniei către cele două destinaţii sunt blocate.

Japonia a profitat până acum de standardele ridicate de siguranţă ale produselor pentru a-şi creşte considerabil exporturile. Doar anul trecut, în condiţii de criză, exporturile japoneze au crescut cu 11,8 la sută.

Accidentul nuclear de la Fukushima a dat peste cap planurile de menţinere a creşterii în acest sector, iar se aşteaptă ca blocajul să persiste.

Cele mai citite

Asfaltări din bani publici în curțile votanților PSD la Râmnicu Sărat

În Râmnicu Sărat, Administrația Domeniului Public (ADP) a fost acuzată de practici discutabile în contextul campaniei electorale. Din imaginile surprinse se poate observa...

Ce pensie va avea Traian Băsescu, după ce și-a pierdut îndemnizația de fost președinte

Traian Băsescu a rămas fără îndemnizația de fost președinte în 2022. Astfel, acum va încasa doar pensie de europarlamentar. Fostul președinte liberal nu mai...

Accident suspect în apele teritoriale românești. O navă dinspre Ucraina a ciocnit un alt vas dar și-a continuat drumul până în Bulgaria

O navă care plecase din Ucraina, purtând pavilionul Insulelor Comore, a ciocnit un vas sub pavilionul Tanzaniei, în apele teritoriale românești, în dreptul orașului...
Ultima oră
Pe aceeași temă