10.7 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăTranzactii imobiliare blocate in jurul Capitalei

Tranzactii imobiliare blocate in jurul Capitalei

Probleme. Dezvoltatorii imobiliari din zonele limitrofe Bucurestiului intampina dificultati in vanzarea proprietatilor.

La ora actuala, proprietarii de case si terenuri din zonele limitrofe Capitalei intampina dificultati in vanzarea acestora, iar potentialii cumparatori ezita sa achizitioneze din cauza lipsei banilor.

Speranta si dezamagire

Stefania Tudor, consultant al agentiei Activ Imob din Bucuresti afirma ca, acum, piata tranzactiilor cu proprietati localizate in zonele periferice Capitalei este blocata.
"Momentan, ofertele din aceste zone nu prea starnesc interes din cauza lipsei banilor si a accesului greu la credite. Mai mult, si dezvoltatorii de ansambluri rezidentiale isi identifica greu clientii. Dezvoltatorii care au in portofoliu proiecte aflate in constructie au sistat lucrarile pentru ca stiu ca nu vor vinde nimic. In acelasi timp, pentru ansamblurile finalizate se gasesc cu greu clienti, fapt pentru care dezvoltatorii vor fi nevoiti sa-si readapteze ofertele", a subliniat consultantul imobiliar.

In schimb, Adrian Tariceanu, consultant al agentiei imobiliare "H" din Bucuresti, precizeaza ca, pana in momentul in care piata s-a blocat, au existat foarte multe persoane care au cumparat suprafete mari de teren in zonele limitrofe Capitalei, in speranta unui boom imobiliar care sa le aduca profituri mari. "Multe persoane au contractat credite la banci si au cumparat proprietati atunci cand pretul acestora era pe un trend ascendent. Dar cand piata s-a blocat, s-au trezit ca nu-si pot recupera nici macar investitia, cu atat mai putin dobanzile aferente creditelor contractate", precizeaza expertul imobiliar.

Interes pentru zona de est

Daniel Dobre, consultant al agentiei Prezident, sustine ca proprietatile din zonele invecinate la est cu Bucurestiul continua sa fie interesante.
"Piata se misca aici asa cum ar fi trebuit sa fie dintotdeauna, adica nu au loc tranzactii haotice, clientela s-a cernut, iar suprafetele tranzactionate nu mai sunt de mii de metri patrati, cum era cazul celor cumparate, in trecut, de speculanti", este de parere Daniel Dobre. Cei care doresc sa vanda terenuri si case situate la nord de Capitala au cel mai mult de suferit in aceasta perioada.

Foarte multe persoane au tinut la pret pana in ultimul moment, in special speculantii, refuzand sa vanda atata timp cat profitul era sigur si asteptand castiguri si mai mari.
"Tot mai multi proprietari sunt acum in pericol de a fi actionati in instanta de bancile creditoare care, chiar daca ar scoate la vanzare proprietatile ipotecate, tot nu si-ar acoperi prejudiciul, deoarece aici preturile au scazut semnificativ", afirma consultantul imobiliar. Acesta mai spune ca vina le apartine speculantilor care au tinut la pret pana cand piata a intrat in criza.

EXEMPLU
Consultantii imobiliari considera ca scaderea cu circa 30% sau chiar mai mult preturilor la proprietatile din zona de est a Capitalei, reprezinta o revenire la normal a situatiei.

Valoarea unui teren intravilan amplasat in  Cernica a ajuns, in numai un an, de la 100 de euro/mp la 35 de euro/mp (TVA inclusa) si cu toate autorizatiile de constructie obtinute de vanzator.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă