15 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăTaxele locale pot creşte cu până la o treime anul viitor

Taxele locale pot creşte cu până la o treime anul viitor

Guvernul a aprobat ieri majorarea limitei maxime a taxelor locale cu 16%. Legea permite depăşirea acestei limite cu 20%, deci e posibil să vedem în unele localităţi taxe majorate şi cu 39% faţă de actualul nivel.

 

Guvernul a avizat majorarea taxelor şi impozitelor locale pentru anul viitor cu până la 16,05%, după ce o iniţiativă similară fusese respinsă de Guvernul Victor Ponta în urmă cu două luni.

Deoarece administraţiile locale au libertatea de a majora sau micşora la rândul lor nivelul taxelor cu 20% faţă de nivelul stabilit de Guvern este posibil ca anul viitor să vedem localităţi în care taxele vor creşte cu până la 39% (majorarea cu inflaţia stabilită ieri de echipa Victor Ponta, la care s-ar putea adăuga o creştere de 20% ce poate fi decisă de edilii locali). 

Decizia Guvernului de majorare a taxelor nu a fost trimisă spre publicare către Monitorul Oficial. Aceasta înseamnă că ea nu este încă efectivă.

Premierul Victor Ponta a mai declarat, miercuri, că nu va publica HG privind actualizarea taxelor locale cu inflaţia până nu se va înţelege foarte clar că Guvernul nu măreşte aceste taxe, iar actualizarea cu rata inflaţiei se poate face doar de către autorităţile locale, dacă doresc.

“Deci eu nu măresc nici o taxă, eu fac ceea ce mă obligă legea, şi anume îi informez pe cei din CGMB, consiliile locale, cât au voie (să modifice cuantumul taxelor – n.r.), că nu au voie să le mărească cu 100% sau cu 50%”, a susţinut Ponta.

Premierul a mai susţinut că “16% este rata cumulată a inflaţiei, iar ei au voie, conform legii, +/-20%”.

“Adică, pot să le şi scadă cu 4%, pot să le şi mărească cu 16 plus 20, deci 36% maximum. Nu intervine Guvernul în finanţele publice locale, asta decid consilierii”, a spus Ponta.

Potrivit prevederilor Codului Fiscal, Guvernul este obligat ca la fiecare trei ani să procedeze la o ajustare cu inflaţia a nivelului maxim al taxelor locale ce pot fi aplicate de administraţiile locale.

Unii edili, în special cei din oraşele mici, sărace, nu se grăbesc să majoreze aceste taxe, argumentând că o creştere a nivelului acestora ar determina o şi mai proastă colectare a veniturilor la bugetul  local.

Majorarea, respinsă înaintea alegerilor

Propunerea similară a Ministerului Finanţelor din luna octombrie l-a înfuriat atunci pe Victor Ponta. “Când am văzut ştirea (care anunţa iniţiativa Finanţelor – n. red.) – căci eu n-am văzut propunerea – l-am sunat pe ministrul Florin Georgescu şi am spus: «Domnule, aţi înnebunit, ce aveţi?». El a spus că nu ştie nimic şi că-l sună pe secretarul de stat Liviu Voinea. Îl sună pe Voinea, care spune: «Nu ştiu nimic. Că aşa este la Ministerul Finanţelor, este ca într-o «Scrisoare pierdută». După care m-au sunat înapoi, în aceeaşi ordine ierarhică, şi mi-au explicat. Sigur, discuţia nu a fost aşa de veselă cum o descriu eu. O dată la trei ani, conform legii, autorităţile locale au voie, nu obligaţia, să actualizeze taxele locale cu inflaţia (…). Sigur că m-am enervat pentru că nu am fost consultat şi nu au explicat ei ce explic eu acum”, a spus Ponta în octombrie la un post de televiziune.

Ponta: Beneficiile rămân cum le-a suspendat Boc

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că beneficiile suplimentare rămân aşa cum au fost suspendate de Guvernul Boc, el arătând că nimeni nu va pierde nici un leu şi că această situaţie se va menţine până la adoptarea bugetului, când instituţiile vor spune ce pot şi ce nu pot acoperi.

“Toate beneficiile suplimentare sunt suspendate de mulţi ani de către Guvernul Boc, atunci când am avut acea cădere a PIB şi mărirea deficitului. Aceste suspendări au fost şi sunt valabile, deci nimeni nu pierde nici un leu faţă de ceea ce are azi”, a subliniat Ponta.

Emil Boc promisese însă reintroducerea acestor beneficii la finele acestui an. O recunoaşte chiar prim-ministrul. “Boc nu le-a anulat, le-a amânat până la 31 decembrie 2012, calculând în mod corect că nu o să mai fie el premier. Acestea reprezintă un impact bugetar de 40 miliarde lei, toate la un loc, ceea ce evident înseamnă faliment de la 1 ianuarie, motiv pentru care, aşa cum era logic şi normal, până la momentul adoptării bugetului, rămân cum le-a suspendat domnul Boc: nu se taie nici un leu din ceea ce au oamenii azi, iar la buget fiecare instituţie vine în parte şi spune ce poate să facă, ce nu poate să facă”, a spus Ponta.

El a mai spus că măririle de salarii vor fi posibile numai acolo unde se economisesc resurse din altă parte.

Guvernul nu va acorda bugetarilor nici anul viitor tichete de masă, tichete-cadou sau de vacanţă, va sista în continuare plata unor indemnizaţii lunare reparatorii pentru o categorie de revoluţionari, va limita gratuităţile la transportul feroviar şi va păstra îngheţate angajările în sistemul public.

Aceste drepturi nu au mai fost acordate începând cu anul 2009, iar actualul guvern intenţionează să blocheze plăţile şi anul viitor, conform unui proiect de ordonanţă de urgenţă elaborat de Ministerul Finanţelor. 

16% este majorarea decisă ieri de Guvern pentru limitele maxime ce pot fi atinse de taxele locale.

Cele mai citite

FCSB a primit medaliile și trofeul de campioană a României la fotbal. Gigi Becali preocupat de parcursul echipei în cupele europene

Finanţatorul echipei de fotbal FCSB, Gigi Becali, a afirmat, sâmbătă, după partida cu CFR Cluj, pierdută cu scorul de 0-1, la finalul căruia jucătorii...

Donald Tusk vrea să consolideze granița Poloniei cu Belarusul

Prim-ministrul polonez Donald Tusk a declarat, astăzi, că Varșovia începe lucrările pentru consolidarea întregii granițe estice, deoarece țara se confruntă cu ceea ce el...

FCSB a primit medaliile și trofeul de campioană a României la fotbal. Gigi Becali preocupat de parcursul echipei în cupele europene

Finanţatorul echipei de fotbal FCSB, Gigi Becali, a afirmat, sâmbătă, după partida cu CFR Cluj, pierdută cu scorul de 0-1, la finalul căruia jucătorii...
Ultima oră
Pe aceeași temă